Kahraman imgesinin sosyolojik serüveni
Sociological adventure of hero image
- Tez No: 622214
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN GÖKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kahraman, İmge, Gerçeklik Algısı, Dönüşüm, Hero, Imagery, Perception of Reality, Transformation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Kahraman bir imge olarak, arkaik toplumların sözlü anlatısından günümüzün görsel anlatı biçimine kadar her daim varlık göstermektedir. Tarihsel dönemlerin hâkim gerçeklik algısına uyumlu olarak biçimlenen/yeniden yapılanan kahraman imgesi, bireylerin ve toplumların inşasında etkili olduğu ölçüde, kendisi de bireylerin ve toplumsalın değişimlerinden etkilenmektedir. Kahraman imgesinin, dönemsel gerçekliğin ışığında farklı biçimlere büründüğü görülmektedir. Mitsel, dini, modern ve modern sonrası gerçeklikte kahraman, dünyayı yorumlama ve dünyaya müdahale etme biçimlerine ışık tutmaktadır. Tıpkı kahraman imgesinin değişen biçimleri gibi, dünyaya müdahaledeki eylemselliğin içeriğinin de toplumsal gerçeklikle ilgili oluştuğu/değiştiği gözlenmektedir. Bu bağlamda kahraman imgesinin aldığı en yeni biçim olan ikonlaşan ve simülakra dönüşen anlık kahraman, günümüz gerçekliğinin içinde konumlanarak müdahalenin biçimsel değişimine ve mümkünlülüğüne yorum imkanı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The hero as of an image, it have been present in the process from the verbal narrative forms of arcahaic societies to today's visiual narrative form. The image of the hero shaped/reconstructed in accordance with the dominant reality perception of the historical periods is influenced by the changes of individuals and society as much as it is effective in the construction of individuals and societies. The image of the hero appears to take on different forms in the light of the periodic reality. Mythical, religious, modern, after modern reality, the hero sheds light on the ways in which the world is interpreted and interfered with the world. Just like the changing forms of the heroic image, it is observed that the content of the activism in the world is related to the social reality. In this context, the iconic and simulated momentary hero as an the most recent form of the hero image, which positione within the reality of today offers the possibility of interpreting form change and possibility of the intervention.