Aktif spor yapan ortaöğretim öğrencilerinin liderlik özelliklerinin problem çözme becerilerine etkisinin araştırılması
Research of the effects of leadership charecteristics of highschool students doing sport actively on problem solving skills
- Tez No: 622218
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Problem çözme becerisi, Spor, Leadership, Problem solving skills, Sports
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu araştırmanın amacı aktif bir biçimde spor yapan ortaöğretim öğrencilerinin liderlik özelliklerinin problem çözme becerilerine etkilerini açıklamaktır. Araştırmada Kütahya ili Tavşanlı ilçesinde eğitim–öğretime devam eden 458 öğrenciye araştırmacı tarafından gelistirilen“Kişisel Bilgiler Formu, Heppner ve Peterson (1982) tarafından geliştirilen, Türkçe'ye uyarlanması ise Şahin ve ark'ı (1993) tarafından yapılan ”Problem Çözme Envanteri" ve Başoğlu (2013) tarafından geliştirilen ''Liderlik Ölçeği ''veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS for Windows 23.0 paket programıyla analiz edilmiştir. Verilerin dağılımı için Normallik testi,farklılık gösterip göstermediği için Bağımsız Grup T Testi, Tek Yönlü Varyans (ANOVA) analizi , farklılığa sebep olan grupların belirlenmesi için LSD testi , Problem çözme becerileri ile liderlik özellikleri arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson Korelasyon analizi ve değişkenlerin etkisini belirlemek için doğrusal regresyon analizi uygulanmıştır.Problem çözme envanteri ve liderlik ölçeği güvenirliliği Cronbach's Alpha katsayısı ile belirlenmiştir.Çalışma sonuncunda, spor yapan öğrencilerde cinsiyet, yaş, sınıf, okul türü ve spor yapma yılı gibi değişkenlere göre problem çözme becerileri farklılık göstermemektedir. (p>0,05).Liderlik özelliklerinin aceleci, çekingen, değerlendirici, kendine güvenli ve planlı yaklaşım becerileri üzerinde etkisi olduğu yönünde sonuç elde edilmiştir.Aceleci yaklaşım becerisi ile liderlik özellikleri arasındaki korelasyon katsayısı (r) 0,162 ; Bu değer, aceleci yaklaşım becerisi ile liderlik özellikleri arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğunu göstermektedir. Aceleci yaklaşım, çekingen yaklaşım, değerlendirici yaklaşım, kendine güvenli yaklaşım ve planlı yaklaşım becerilerinin liderlik özelliklerini etkilediği belirlenmiştir (p> 0,05).
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to explain the effects of the leadership characteristics of hıgh school students on problem solving skills. In this research, the ''Personal Data Form'' developed by Heppner and Peterson ( 1982 ) and adapted to Turkish by Şahin et al (1993) ;Leadership scale devoleped by Basoglu (2013) Was used as data collection tools for 458 students in Tavşanlı District of Kütahya province . The data obtained were anlyzed on SPSS for Windows 23.0 package program. For the distribution of data test of normality , indepent Group T Test an done-way variance (ANOVA) analysis for seeing if it shows difference or not , LSD Test for determination of groups that couse difference , Pearson Correlation analysis for determination of the relationship between problem solving skills and leadership characteristics and linear regression analysis was applied to determine the effect of variables. Problem solving inventory and leadership scale relibility were determined by Cronbach's Alpha coeffiecent. At the end of the study,it has been seen that problem solving skills do not differ according to variables such as gender ,age,grade,scholl type and year of doing sport. (p>0,05).It has been concluded that leadership features have an impact on impulsive , shy,evaluative,self-confident between hasty approach skill and leadership characteristics is( r )0.162 which indicates that there is a positive relationship between hasty approach skill and leadership characteristics. It was determined that hasty approach , shy approach , evaluative approach, self-confident approach and planned approach skills affected leadership characteristics. (p>0,05).