Gebeliğinde fetal gelişim kısıtlılığı tanısı alan hastalarda maternal serumda fitalat düzeylerinin sağlıklı gebelerle karşılaştırılması
Comparison of phtalate levels in maternal serum in patients with fetal growth restriction in pregnancy and healthy pregnant women
  1. Tez No: 622219
  2. Yazar: UMUTCAN KAYIKÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAPRAK ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Fetal Gelişim Kısıtlılığı, fitalat, Di-2-etil-heksil-fitalat, DEHP
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu çalışma, gebeliğinde fetal gelişim kısıtlılığı (FGK) tanısı almış gebeler ile sağlıklı gebelerde, plastik üretiminde yaygın olarak kullanılan ve özellikle gıda ve kozmetik endüstrilerinde yaygın kullanım alanı olan Di-2-Etil-Heksil Fitalat (DEHP) maddesinin maternal serumda bakılan düzeylerinin değerlendirilmesi ve bunun FGK etiyopatogenezinde yerinin olup olmadığının ortaya konulabilmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Nisan 2019-Temmuz 2019 tarihleri arasında Ankara Dr Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi antenatal ve perinataloji polikliniklerine başvuran gebelerden dahil edilme kriterlerini karşılayan ve dışlanma kriterlerine sahip olmayan, 18-40 yaş arası, FGK tanısı almış 40 gebe ve FGK tanısı almamış fetal gelişimi normal 44 gebe dahil edildi. Demografik verileri alınan, ultrasonografik değerlendirmeler yapılan ve Doppler bulguları not edilen hastaların, bu değerlendirme yapılan günde venöz kan örnekleri toplandı. Di-2-Etil Heksil Fitalat (DEHP) analizleri Ultra Performance Liquid Pressure – Mass Spectrometry (UPLC – MS) yöntemiyle çalışıldı. İstatistiksel analizler Student t testi, Mann Whitney-U test, Shaphiro Wilk testi, Fisher's exact test, Fisher-Freeman-Halton testi ve Kikare testi kullanılarak gerçekleştirildi, p değeri < 0.05 anlamlı olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışmamızda FGK tanısı grup ile kontrol grubu arasında ortalama DEHP düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır. FGK ve kontrol grubunun ortalama DEHP düzeyleri sırasıyla 138,17 ve 91,45 µ/L olarak bulundu. Kontrol grubuna kıyasla, FGK grubunda umbilikal arter PI, RI ve S/D değerleri anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Sonuç: Endüstriyel plastik üretiminde ve özellikle gıda ve kozmetik endüstrilerinde yaygın olarak kullanılan fitalatların, perinatal mortalite ve morbiditeyi artıran FGK'na sebep olabilecekleri gösterilmiştir. Fitalatların FGK'ya sebebiyet verme mekanizmalarının aydınlatılabilmesi için daha çok preklinik ya da klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study was to determine maternal serum levels of Di-2-Ethyl-Heksyl-Phtalate (DEHP) in both diagnosed with fetal growth restriction and normal healthy pregnancies, which is commonly used in plastic manufacture and has wide range of uses in food and cosmetic industries and to evaluate its effects and contribituons on fetal growth restriction ethiopathogenesis. Materials and Methods: 40 pregnant women diagnosed with fetal growth restriction and 44 pregnant women with normal fetal growth, were included to the study and chosen from patients who applied to Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Women's Health and Research Hospital's Antenatal and Perinatalogy Polyclinics between April and July 2019, whose ages are between 18 and 40 and who is appropriate for inclusion criteria. Venous blood samples were collected on the day of this following evaluations of patients whose demographic data were obtained, ultrasonographic evaluations were performed and Doppler findings were noted. Di-2-Ethyl Hexyl Phthalate (DEHP) analyzes were studied with Ultra Performance Liquid Pressure - Mass Spectrometry (UPLC - MS) method. Statistical analyzes were performed using Student's t test, Mann Whitney-U test, Shaphiro Wilk test, Fisher's exact test, Fisher-Freeman-Halton test and Chi-square test, p value was accepted as