Emniyet Müdürlüğünde çalışan polis memurlarının serbest zamanlarını değerlendirmeleri açısından örgütsel vatandaşlık davranışlarının incelenmesi
Investigation of organizational citizenship behavior in terms of the evaluation of leisure times among policy officers working
- Tez No: 622217
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Spor, Public Administration, Sociology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Emniyet müdürlüğü, örgütsel vatandaşlık, serbest zaman, Leisure Time, Organizational Citizenship, Police Department
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu araştırmanın amacı; emniyet mensuplarının serbest zamandan ne anladıkları ve serbest zaman aktivitelerini ortaya koyarak, örgütsel vatandaşlık düzeylerinin ne tür demografik özelliklerden etkilendiğini anlamak ve serbest zaman aktiviteleri ile örgütsel vatandaşlık aktiviteleri arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmaya çalışmaktır. Araştırmaya Kütahya ilinde görev yapmakta olan emniyet mensuplarından uygun örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Bu araştırmaya 903'ü erkek 63'ü kadın olmak üzere toplam 966 katılımcı katılmıştır. Katılımcılardan veriler demografik bilgi formu, serbest zamanlarını değerlendirme alışkanlıklarının tespitini amaçlayan anket soruları ve Podsakoff vd. (1990) tarafından oluşturulan ve yirmi sorudan oluşan Örgütsel Vatandaşlık Davranışları (ÖVD) ölçeği kullanılmıştır. İstatistik testlerde ilk olarak dataların parametrik testlerin ön koşullarını sağlayıp sağlamadığına Skewness ve Kurtosis (çarpıklık basıklık) değerlerine bakılarak -1.0 +1.0 aralığında yer aldığından verilerin normal dağıldığı gözlemlenmiştir. Veriler normal dağılım göstermiş ve verilere çok yönlü varyans analizi (MANOVA) testi uygulanmıştır. Çalışma sonucunda, katılımcıların %57,10'u serbest zamanı dinlenme zamanı olarak görmektedir. Katılımcıların %38,30'unun iş dışında kendilerine kalan serbest zamanın 3-4 saat olduğunu belirtmiştir. Katılımcıların %40,6'sı boş zamanlarını değerlendirirken zorluk çekmemektedir. Katılımcıların %19,8'i serbest zamanlarını aile fertleriyle geçirmek için tercih ettikleri anlaşılmaktadır. Katılımcıların %65,6'sı serbest zamanlarını evde geçirmektedir. Katılımcıların %26,3'ü serbest zaman aktivitelerinin kendilerinde dinlendirici bir etki bıraktığını ifade etmektedir. Katılımcıların %12,2'si serbest zamanlarını aile ve çocuklarına vakit ayırarak geçirmektedir. Katılımcıların serbest zamanlarına katılmama nedenlerinden ise zaman yetersizliği en etkin nedendir. Katılımcıların %42,3'u günlük fazla mesailere düzenleme getirilmesini talep etmektedir. Ayrıca katılımcıların cinsiyetleri, medeni durumları, aylık gelirleri, serbest zamana katılımda güçlük çekme durumları arasında örgütsel vatandaşlık düzeyleri açısından anlamlı bir farklılık ortaya çıkmazken; EGM çalışma süreleri, serbest zamanın ne anlam ifade ettiği, serbest zaman süreleri ve boş zamanlarını nerede geçirdikleri açısından anlamlı farklılıklara rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; what is the understanding of leisure time activities and leisure time activities of the members of the police, to understand the level of organizational citizenship is affected by the demographic characteristics of what kind of activities and to explore the relationship between leisure time activities and organizational citizenship. The study was carried out with the appropriate sampling method from the police members working in the province of Kütahya. A total of 966 participants (903 male and 63 female) participated in this study. Data were collected from the participants by demographic data form, questionnaire to determine the free time assessment habits and Podsakoff et al. (1990) Organizational Citizenship Behavior scale consisting of twenty questions was used. In the statistical tests, it was observed that the data were normally distributed as the data were in the range of -1.0 +1.0, based on the Skewness and Kurtosis values. The data showed normal distribution and the data were analyzed by MANOVA. As a result of the study, 57,10% of the participants saw the leisure time as a rest time. 38.30% of the participants stated that their leisure time outside the job was 3-4 hours. 40.6% of the participants have no difficulty evaluating their leisure time. It is understood that 19.8% of the participants prefer to spend their leisure time with their family members. 65.6% of the participants spend their leisure time at home. 26.3% of the participants stated that leisure time activities had a relaxing effect on themselves. 12.2% of the participants spend their free time with their families and children. The lack of time for participants to participate in the leisure time is the most effective cause. 42.3% of the respondents demand daily overtime arrangements. In addition, there were no significant differences in terms of organizational citizenship levels between the participants' gender, marital status, monthly income, and difficulty in participation in free time. Significant differences were found in terms of working hours of EGM, meaning of free time, free time periods and where they spend their free time.