Afganistan'da dolarizasyon sürecinde döviz kuru ve enflasyon ilişkisi
Foreign exchange rate and inflation relationship during Afghanistanda dollization
- Tez No: 622220
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP KORAY DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dolarizasyon, Enflasyon, Döviz Kuru, Para Arzı, Dollarization, Inflation. Exchange rate and Money supply
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Son birkaç yıl içinde, merkez bankasının bağımsızlığına giden yolda, nispeten düşük enflasyon, para arzı ve döviz kuru olmasına rağmen, Afganistan'da dolarizasyon istikrarlı bir şekilde yüksek seviyelerde olmuştur. Bu çalışmanın temel amacı, Afganistan'daki dolarizasyon olgusunun, döviz kuru, para arzı ve enflasyon oranları üzerindeki etkilerinin ele alınması ve söz konusu olgunun Afganistan ekonomisi üzerindeki kısa ve uzun dönem etkilerinin incelenmesidir. Çalışmanın sonunda, ADF birim kökü üzerine testler, Ko-entegrasyon testleri ve Granger Nedensellik testi yaparak birtakım hesaplamalar gerçekleştireceğiz. Elde ettiğimiz bulguların sonucunda da, Afganistan'da dolarizasyon sorununun ele alınması/üstesinden gelinebilmesi için ülkedeki yetkili parasal kurumlara bir takım politika önerilerinde bulunacağız. Çalışmamızı, çoğunlukla literatürün gözden geçirilmesi ve dünyadaki benzer durumların araştırılması şeklinde gerçekleştirdiğimizi de belirtmemiz gerekir.
Özet (Çeviri)
Dollarization has been consistently high in Afghanistan despite relatively low inflation, money supply and exchange rate towards central bank independence in last few years. The main content of this paper focuses effects of dollarization in Afghanistan especially emphasizing on factors like exchange rate, money supply and inflation, furthermore, in this paper we have also tried to see some light on the dollarization phenomenon in Afghanistan and to address the posed questions regarding the short-term and long-term effects of dollarization on the economic stability of the country. At the end, we will do some analytical calculations using Testing for the unit root ADF, Testing of Cointegration and Granger Causality Test further, we will conclude our findings in the form of some policy recommendations for the monetary authorities Afghanistan for the purpose of dealing the issue of dollarization in the country. It should be noted that we have conducted our study mostly based on literature review and study of similar cases around the world.