Çocuklarda postür ve plantar basınç dağılımı dağılımın bel ağrısı ile ilişkisi
The relationship between posture and plantar pressure distribution with low back pain in children
- Tez No: 622224
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSEL YILDIZ ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Bel Ağrısı, Plantar Basınç Dağılımı, Fonksiyonellik, Postür, Low Back Pain, Plantar Pressure Distribution, Functionality, Posture
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Çocuklarda postür ve Plantar Basınç Dağılımının bel ağrısı ile ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 6-17 yaş arasında 84 gönüllü öğrenci katıldı. Son 6 ay içerisinde alt ekstremite ile ilgili cerrahi operasyon geçirmeyen, travma-burkulma öyküsünün bulunmayan ve bilinen ek hastalığı olmayan çocuklar çalışmada yer aldı. Postür değerlendirmesi New York Postür Skalası ve Posturescreen mobile programı ile ağrı şiddeti Vizüel Analog Skalası, bel fonksiyonelliği ise Oswestry Disabilite Indeksi ile değerlendirildi. Plantar Basınç Dağılımı Impronta Medicia Baropodometri Footscan (İTALYA) isimli pedobarografi cihazı ile statik pedobarografik değerlendirmeler ile yapıldı. Bulgular: Çalışmaya bel ağrısı olan 84 gönüllü çocuk katılmıştır. Gönüllüler; VAS, New York Değerlendirme Anketi, Oswestry Disabilite İndeksi, Posturescreen Mobil ve pedobarografi cihazı kullanılarak değerlendirildi. Vizüel Analog Skala, New York Postür Değerlendirme Anketi ve Oswestry Disabilite İndeksi puanlarının birbirleriyle ilişkisi incelendiğinde New York Postür Değerlendirme Anketi'nin Vizüel Analog Ağrı Şiddeti (p=0,000; r=-0,376); ve Oswestry Disabilite İndeksi (p=0,000; r=-0,387) ile negatif yönlü zayıf ilişkili olduğu görüldü. Vizüel Analog Skaladan alınan puanlar ile Oswestry Disabilite İndeksi puanlarının ise birbiriyle pozitif yönlü ve yüksek düzeyde ilişki gösterdiği saptandı (p=0,000; r=-0,376). - Plantar Basınç Dağılımı' ndan alınan verilerle Posturescreen mobile değerleri incelendiğinde genel itibariyle pozitif yönlü ilişki bulundu. Sonuçlar: Sonuç olarak bel ağrısı olan çocuklarda postür ve plantar basınç dağılımları arasında anlamlı bir ilişki bulundu. Plantar basınç dağılımındaki yüklenme değişiklikleri alt ekstremiteleri etkileyerek postürü de etkilediği görüldü. Postür ve plantar basınçtaki değişimler ise bel ağrısına sebep olması muhtemeldir.
Özet (Çeviri)
Purpose of the study: is to investigate the relationship between posture and plantar pressure distribution in cildren with low back pain. Materials and methods: 84 volunteer students participated for this study between the age of 6-17. Children who have not undergone lower extremity surgery, dont have trauma and sprain, dont have known extra sickness were studied for the last 6 months. Posture is evaluated with New York Posture Rating Scale and Posturescreen mobile programme with pain intensity, visual analog scale, back functionality are evaluated with Oswerty Disability Index. Plantar Pressure Distribution is observed with Impronta Medicia Baropodometri Footscan (Italy) by the help of pedobarografy device with static pedographic evaluations. Results: When the relationship between visual analog scale, New York Posture Rating Scale survey and oswestry disability index are reviewed the pain intensity of the New York Posture Rating Scale evaluation survey visual analog scale is p =0,000, r = 0.376 and Oswestry disability index is p = 0,000, r = 0.387 with negative weak relation were observed. The scores obtained from the visual analog scale with Oswestry Disability Index are observed and the relation was strong and positive p = 0,000 and r= 0.376. when the data obtained from plantar pressure distribution and posturscreen values were examined, it was found positive. Conclusion: As a results, beneficial relationship is obtained between posture and plantar distribution in the children. Changes in Plantar pressure distribution effects the lower extremity and posture. Posture and plantar pressure changes may cause the low back pain