Ercüment Uçarı'nın şiirleri üzerine bir inceleme
A study on the poetry of Ercüment Uçarı
  1. Tez No: 622225
  2. Yazar: ADNAN SEMİH DUMLUPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ACEHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ercüment Uçarı, Şiir, Beykoz, İkinci Yeni, Kentleşme, Ercüment Uçarı, Poetry, Beykoz, Urbanization
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 293
Özet
Bu çalışmada Türk Edebiyatı'nın arka planında kalan bir şairin yaşamına ve şiirlerine ışık tutulmak istenmektedir. Şiire sıkı sıkıya bağlı olan şairin, şiir yazma tutkusu ve azmi yansıtılmaya çalışılır. Şair toplam dokuz adet kitap yayımlar. Şairin 1958 yılında yayımlanan Cümbüşçübaşı kitabı ile başlayan inceleme 1996 yılında çıkarılan Yırtıksız Sözler kitabı ile son bulur. Ercüment Uçarı, 1928 senesinde Beykoz'da doğar. O, hayatının ve sanatının merkezine Beykoz'u koyar. Beykoz, onun için sadece bir semt değil; bir ev, bir eş, bir sevgili, bir aşk, bir hayattır. Bütün kitaplarında Beykoz'dan bahseder. O, şiirini daima kendi hayatından oluşturur. Şair, şiirinde kentleşme problemine, modern çağa, bu çağdaki insanın yalnızlığa değinir. Şair, çoğu şiirinde bu çağdan ve kentten kaçıp gitmeyi dener. O, bu çağdan ve kentten kaçarak kendi ütopyasına, geçmiş zamanlara, çocukluğuna hatta ana rahmine dönmeyi düşler. Ercüment Uçarı'nın ilk iki kitabı Cümbüşçübaşı ve Et kitapları Garip tarzını yansıtır. Şair, diğer kitaplarında İkinci Yeni'den farklı boyutlarda etkilenerek şiirlerini yazar. Şair, hayatı boyunca şiirin peşinden koşar ve şiirini büyük bir çaba sonucu ortaya koyar.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to shed light on the life and poems of a poet who remains in the background of Turkish Literature. The poet, who is strongly attached to poetry, tries to reflect his passion and perseverance through his poetry. The poet publishes a total of nine books starting with the book titled Cümbüşçübaşı, published in 1958, concluding with the book titled Yırtıksız Sözler published in 1996. Ercüment Uçarı was born in 1928 in Beykoz. He puts Beykoz at the centre of his life and art. Beykoz is not just a neighborhood for him but a house, a wife, a lover, a life. He mentions Beykoz in all his books. He always creates his poetry from his own life. The poet in his poetry refers to the problem of urbanization, modern age, and to the loneliness of man in this age. The poet tries to escape from this age and city in most of his poems. He dreams of escaping from this age and city, returning to his own utopia, into past times, into his childhood and even into his mother's womb. The first two books of Ercüment Uçarı, Cümbüşçübaşı and Et reflect Garip style. In other books, the poet is influenced by other dimensions from İkinci Yeni and he writes his poetry in a different style. Throughout his life, the poet runs after poetry and puts forth a great effort for his poetry.