İnternet tabanlı bankacılığın birleştirilmiş teknoloji kabul ve kullanım teorisi çerçevesinde incelenmesi: SMMM'ler üzerine bir araştırma
Investigation of internet-based banking within the framework of unified technology acceptance and usage theory: A research on financial advisors
  1. Tez No: 622258
  2. Yazar: GÜLCAN TANRIKULU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ÇELİKKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet Tabanlı Bankacılık, Birleştirilmiş Teknoloji Kabul ve Kullanım Teorisi-2 (BTKKT-2), Davranışsal Niyet, Internet-Based Banking, Unified Theory of Acceptance and Use of Technology-2 (UTAUT-2), Behavioral Intent
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
İnternetin küreselleşmesi ve yaygınlaşması ile birlikte bankalar hizmet sunumlarını internet tabanlı kanallar aracılığı ile gerçekleştirmeye başlamıştır. Bankalar internet tabanlı bankacılık kanalları ile tüketicilere mekândan ve zamandan bağımsız olarak finansal işlemlerini gerçekleştirme kolaylığı sağlamakta ve böylece şubelerdeki iş yükünün azaltılarak maliyetlerin düşürülmesini ve karlılığın artırılmasını sağlamaktadır. Bu nedenle tüketicilerin bu kanalları kullanmada davranışsal niyetlerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi oldukça önemlidir. Bu kapsamda çalışmanın amacı, finansal hizmet tüketicilerinin internet tabanlı bankacılık kanallarını kullanım durumlarını ortaya koymak ve bu kanalların benimsenmesinde etkili olan faktörleri belirlemektir. Bu amaca ulaşabilmek için Birleştirilmiş Teknoloji Kabul ve Kullanım Teorisi-2 temel alınmış ve modelde yer alan değişkenlere“yenilikçilik”,“güven”ve“algılanan risk”değişkenleri de eklenerek mali müşavirler için test edilmiştir. Araştırmanın verileri Kütahya il merkezinde faaliyet gösteren 145 mali müşavir ile yüz yüze anket yapılarak toplanmış ve verilerin analizinde SPSS 18 paket programı kullanılmıştır. Çalışmada alışkanlık, yenilikçilik, sosyal etki ve algılanan değer değişkenlerinin tüketicilerin internet tabanlı bankacılık kanallarını kullanmaya yönelik davranışsal niyetlerini etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Performans beklentisi, çaba beklentisi, kolaylaştırıcı şartlar, hedonik motivasyon, güven ve algılanan risk değişkenlerinin ise davranışsal niyet üzerinde etkisi bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
With the globalization and expansion of the internet, banks started to provide service through internet-based channels. Through internet-based banking channels, banks provide consumers with the convenience of performing financial transactions independent of location and time, thereby reducing the workload in branches and thus reducing costs and increasing profitability. Therefore, it is very important to determine the factors that affect the behavioral intentions of consumers in using these channels. In this context, the aim of this study is to reveal the usage of internet-based banking channels of financial service consumers and to determine the factors that are effective in the adoption of these channels. In order to achieve this goal, Unified Theory of Acceptance and Use of Technology-2 was used as a basis and tested for financial advisors by adding“innovation”,“trust”and“perceived risk”variables to the variables in the model. The data of the research were collected by face to face survey with 145 financial advisors operating in Kütahya city center and SPSS 18 package program was used for data analysis. In the study, it was concluded that the variables of habit, innovation, social influence and perceived value affect the behavioral intention of consumers to use internet-based banking channels. Performance expectancy, effort expectancy, facilitating conditions, hedonic motivation, trust and perceived risk variables have no effect on behavioral intention.