Soldan sağa şantlı konjenital kalp hastalıklı bebeklerde/çocuklarda girişimsel tedavinin BNP, EPO düzeyi ve MCV,MCH,MCHC,RDW parametrelerine etkisi
The effect of interventional treatment on BNP, EPO LEVEL AND MCV, MCH, MCHC, RDW parameters in baby / children / children with right shunted congenital heart disease
- Tez No: 622269
- Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN NARİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Konjenital kalp hastalığı, BNP, EPO, RDW, MCV, Congenital heart disease, BNP, EPO, RDW, MCV
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Konjenital kalp hastalıkları, kalp, dolaşım sistemi ve kalp embriyogenezinde gelişen büyük damarların yapısal ve fonksiyonel değişimleridir. Küresel olarak, bu kusurlar çocuklarda morbidite ve mortalitenin önemli bir nedenidir.Ventriküler septal defekt (VSD) en sık görülen konjenital kalp anomalisidir. Prevalansı 1000 canlı doğumda 2,5'tur. Defekt sağ ve sol ventriküller arasındaki septumda bulunan bir deliktir. Bu soldan sağa şanta ve pulmoner kan akımında artışa neden olarak kalp yetmezliğine yol açabilir. Atriyal septal defekt (ASD), sağ ve sol atriyumlar arasındaki septumun tam olarak kapanmaması ile karakterize, sık görülen bir doğumsal kalp hastalığıdır. Sekundum ASD, primum ASD, sinüs venozus tipi ASD, patent foramen ovale, koroner sinüs tipi ASD şeklinde olabilir. ASD'li infantların çoğu asemptomatiktir ve fark edilmezler. Patent duktus arteriosus (PDA), proksimal inen torasik aortu içeren konjenital bir anomalidir ve preterm bebeklerde artmış morbidite ve mortalite ile ilişkilidir. BNP miyositlerde preprohormon şeklinde sentezlenir. BNP'nin sentezi gen ekspresyonu ile düzenlenir ve sentez için en önemli uyaran basınç ve volüm yükünün oluşturduğu miyosit gerilimidir. Eritropoietin (EPO), doğal olarak böbreğin peritubüler hücreleri tarafından üretilen ve kırmızı kan hücresi üretimini uyaran bir glikoprotein hormonudur. PO2 ne kadar düşük olursa, EPO üretimi o kadar büyük olur. MCV,MCH,MCHC,RDW eritrosit parametreleri olarak adlandırılmaktadır ve Çalışmamızda soldan sağa şantlı konjenital kalp hastalıklı bebeklerde/çocuklarda girişimsel tedavinin Brain natriüretik peptid(BNP) ve Eritropoietin(EPO) düzeyi ve MCV,MCH,MCHC,RDW parametreleri üzerine etkisini araştırmayı amaçladık. Çalışmamıza 40 soldan sağa şantlı konjenital kalp hastalıklı çocuk ve 40 sağlıklı çocuk dahil edildi. Girişimsel işlem öncesi ve 1 ay sonrası kontrollerinde hastalardan 1 biyokimya tüpü, 1 hemogram tüpüne kan alındı. Benzer yaş grubundaki sağlıklı çocuklardan da kan örneği alındı. Numuneler serum ve plazmaları ayrılarak çalışma gününe kadar -800 C' de saklandı. Çalışma günü IMMULITE 2000 cihazında immunassay yöntemle serum numunesinden EPO, Advia Centaur XP cihazında immunassay yöntemle plazmalardan da BNP çalışıldı. MCV,MCH,MCHC,RDW değerleri laboratuvar bilgi sisteminden retrospektif olarak alındı. Veriler IBM SPSS Statistics Standard Concurrent User V 25 (IBM Corp., Armonk, New York, ABD) istatistik paket programında değerlendirildi. Hasta grubumuz 23 kız 17 erkek çocuk. Yaş ortalamaları 4 yıl 8 ay 4 gündür. Kontrol grubumuz ise 24 kız 16 erkek çocuk, yaş ortalamaları ise 5 yıl 2 ay 2 gündür. Hasta grubu BNP değerleri istatistiksel olarak kontrol grubuna göre daha yüksektir. Hasta grubu işlem sonrası BNP değerleri istatistiksel olarak işlem öncesi değerlerinden daha düşüktür. Hasta grubu EPO değerleri ise istatistiksel olarak kontrol grubu ile benzerdir. Hasta grubu işlem sonrası EPO değerleri istatistiksel olarak işlem öncesi değerlerinden daha düşüktür. MCV değerleri kontrol grubunda daha göre yüksek olup, işlem sonrası işlem öncesi değerlerine göre yükselmiştir. MCH için işlem öncesi ve sonrası arasında anlamlı fark saptanmamış olup değerler kontrol grubu ile benzerdir. MCHC değerleri kontrol grubu ile benzer olup işlem sonrası düşmüştür. RDW ise hasta çocuklarda daha yüksek olup işlem sonrası düşmüştür . Girişimsel tedavi sonucunda BNP değerleri işlem sonrası 1. ayda işlem öncesi değerlerine göre düşmüştür. Ancak kontrol grubuna göre hala yüksek seyretmektedir. Bu nedenle BNP'nin bir marker olarak kullanılabilmesi için daha uzun süreli takip gerekmektedir. Tedavi öncesi ve sonrası EPO değerleri ise kontrol grubuyla benzerdir. EPO için daha geniş hasta popülasyonunda çalışmalara ihtiyaç vardır. MCV değerleri işlem sonrası anlamlı yüksek RDW ise daha düşük bulunmuştur. MCV yüksekliği ve RDW'nin düşmesi girişimsel tedavi sonrası 1. ayda eritropoezin normal seyrine döndüğünün göstergesidir.
Özet (Çeviri)
Congenital heart diseases are structural and functional changes of the main vessels developing in the heart, circulatory system and heart embryogenesis. Globally, these defects are important reasons of morbidity and mortality in children. Ventricular septal defect (VSD) is the most common congenital heart anomaly and its prevalence is 2.5 in 1000 live births. VSD is a hole in the septum between the right and left ventricles. This can lead to left-to-right shunt and an increase in pulmonary blood flow which may cause heart failure. Atrial septal defect (ASD) is also a common congenital heart disease characterized by the incomplete closure of the septum between the right and left atria. ASD has different types: Secundum ASD, primum ASD, sinus venosus type ASD, patent foramen ovale type ASD and coronary sinus type ASD. Most infants with ASD are asymptomatic and they are not noticed easily. Patent ductus arteriosus (PDA) is a congenital anomaly with proximal descending thoracic aorta and is associated with increased morbidity and mortality in preterm infants. BNP is synthesized in the form of preprohormone in myocytes. The synthesis of BNP is regulated by gene expression and the most important stimulus for gene expression is myocyte tension caused by pressure and volume load. Erythropoietin (EPO) is a glycoprotein hormone naturally produced by the peritubular cells of the kidney and it stimulates the production of red blood cells. Lower PO2 increases the EPO production. Mean corpuscular volume (MCV), mean corpuscular hemoglobin (MCH), mean corpuscular hemoglobin concentration (MCHC) and the red cell distribution width (RDW) are called as erythrocyte parametres. In our study, we aimed to investigate the effect of interventional treatment on brain natriuretic peptide (BNP) and Erythropoietin (EPO) level and MCV, MCH, MCHC, RDW parameters in infants / children with congenital heart disease with left-to-right shunt. 40 left-to-right shunted congenital heart disease children and 40 healthy children were included in our study. Blood was collected from patients in a biochemistry tube and in a hemogram tube separately both before the interventional procedure and after a month later the interventional procedure. Blood samples were taken from healthy children of similar age group. Samples were separated from serum and plasma and stored at -80o C until working day. On the day of study, EPO from the serum sample with the immunassay method in the IMMULITE 2000 device and BNP from the plasma by the immunassay method in the Advia Centaur XP device were studied. MCV, MCH, MCHC, RDW values were taken from the laboratory information system retrospectively. The data were analyzed in the IBM SPSS Statistics Standard Concurrent User V 25 (IBM Corp., Armonk, New York, USA) statistical package program. Our patient group is 23 girls and 17 boys and the average age is 4 years 8 months and 4 days. Our control group is 24 girls, 16 boys, and the average age is 5 years 2 months and 2 days. We found that, for BNP values, patient group are statistically higher than the control group. Patient group BNP values are statistically lower for the post-procedure than the pre-procedure values. Patient group EPO values were statistically similar to the control group. Patient group post-procedure EPO values are statistically lower than pre-procedure values. MCV values are higher than the control group and the values are high after the procedure. There was no significant difference between MCH before and after the procedure and the values are similar to the control group. MCHC values are similar to the control group and decreased after the procedure. RDW was higher in sick children and decreased after the procedure. As a result of interventional treatment, BNP values decreased at a month post-procedure compared to pre-procedure values. However, it is still high compared to the control group. Therefore, in order to use BNP as a marker, the long term track is required. EPO values before and after treatment are similar to the control group. It is needed to have a larger patient group size for EPO studies. MCV values were found to be significantly higher and RDW values were lower after the procedure. The elevation of MCV values and the decline of RDW values are indications that erythropoiesis returns to its normal level in the first month after interventional treatment.