Temettuat Defterlerine göre Akşehir kazasına bağlı Gürnes, Çakırlar, Eğrigöz, Yahsiyan, Orta, Bermende karyelerinin sosyo-ekonomik durumu
Socio-economic situation of Gurneş, Çakırlar, Eğrigöz,Orta, Bermend caries relating to the floor according Tothe Temettuat knowledge
- Tez No: 622292
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAKİR TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Konya, Akşehir Kazası, Karye, Vergi, Konya, Akşehir, Karye, Tax
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
1839 Tanzimat Fermanı'nın ilanından sonra sosyo- ekonomik alan başta olmak üzere pek çok sahada gelişme olmuştur. Temettuat defterleri, Tanzimat döneminde bölgede mal, mülk, hayvan, arazi ve bölgede yaşayan bütün insanların mal varlıklarını kaydetmek için yazılmış resmi belgelerdir. Bu çalışmada Konya eyaletine bağlı Akşehir kazasına tabi olan (Yahsiyan, Çakırlar, Orta, Gürnes, Bermend, Eğrigöz) karyelerinin 19 yy ortalarında sosyal ve ekonomik yapıları temettuat defterlerine dayanarak incelenmiştir. Başbakanlık Osmanlı arşivinde Konya eyaleti Akşehir kazasına tabi olan yerleşim yerlerinden toplam 121 adet temettuat defteri kaydı bulunmaktadır. Bu defterin incelenmesi neticesinde söz konusu mahallerin: ortalama nüfusunu, hane reislerinin isimlerini, mesleklerini, gelir giderlerine ve ödedikleri vergi türleri hakkında bilgilere ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
After the declarationof the Tanzimat Fermanı in 1839, many improvements occurred in many fields notably in socio economics. Temettuat boks are formal documents which were written to record the goods, animals and estates in the region and the assets belonged to the people lived inthe region. In this article, Yahsiyan Çakırlar, Gürnes, Bermende, Eğrigöz villages socioeconomic structures,which were subject to Akşehir district within the boundaries of konya state, in the middle of 19 century are examined through the temettuat boks. The Ottoman archives of the prime ministry, there are registrations of 121 pieces of temettuat booksfrom the settlementsof Akşehir district of konya state. The information about the places (which were mentioned before) average population, names of household heads,occupations,income and expenses of the people inthe regionand tax types they paid were reached as a result of examining the book.