İcra kefaletnameleri
Executive bail bond
- Tez No: 622340
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET ÖZEKES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İcra kefaletnamesi, Kefalet Sözleşmesi, İlâmlı İcra, İlâm Niteliğinde Belge, Executive Bail Bond, Suretyship Contract, Enforcement Proceeding with Judgement, Document Constituting as a Verdict
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Kefalet sözleşmesi, kişisel teminat sözleşmeleri arasında önemli bir yere sahiptir. Bu sözleşme ile kefil alacaklıya karşı, borçlunun borcunu ifa etmemesinin sonuçlarından kişisel olarak sorumlu olmayı üstlenir. Çalışmamızın konusunu oluşturan İcra Kefaletnameleri kefalet sözleşmesinin bir türü olarak karşımıza çıkmaktadır. İcra ve İflâs Kanunu'nun 38. maddesinde düzenlenen icra kefaletnamesi ile kefil, icra takibine konu edilen bir borcu kısmen veya tamamen ödemeyi taahhüt eder. İcra kefaletnamelerinin şekline ve şartlarına ilişkin İİK'da herhangi bir düzenleme bulunmadığından geçerli bir icra kefaletnamesinden bahsedilebilmesi için hangi kuralların uygulama alanı bulacağı doktrinde ve Yargıtay kararlarında tartışma konusu olmuştur. Buna ilişkin tartışmalar çalışmamızda ayrıntılı olarak incelenmiştir. İcra kefaletnameleri İİK'da açıkça ilâm niteliğinde belgeler arasında düzenlenmiş olduğundan icra kefilinin takibi de kural olarak ilâmlı icra yoluyla yapılacaktır. Çalışmamızın ilk bölümünde genel olarak kefalet sözleşmesi ve icra kefaleti kavramı ile hukuki niteliği incelenmiştir. İkinci bölümde ise icra kefaletinin şartlarına ilişkin tartışmalara yer verilmiş ayrıca icra kefilinin sorumluluğunun kapsamı ele alınmıştır. Son bölümde ise icra kefiline karşı yapılacak takibin özelikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The suretyship contract has an important place among the personal guarantee contracts. Under this contract, the surety agrees to be personally responsible for the consequences resulting from the debtor's failure to fulfil its debt. Executive bail bond which constitutes the subject of our study is one of the types of guarantee contract. According to the executive bail bond issued in the 38th article of Enforcement and Bankruptcy Law, the surety promises to pay the debt which is subjected to enforcement proceedings partially or fully. Due to the fact that there is no regulation regarding the form and the condition of executive bail bonds in the Enforcement and Bankruptcy Law, the subject of which rules will be applied has been debated in the doctrine and in the decisions of the Court of Cassation in order to have a valid executive bail bond. The debates on this issue are examined in detail in our study. Since the executive bail bonds are clearly listed among the document constituting as a verdict in the Enforcement and Bankruptcy Law, the pursuance of the executive guarantor is carried out through enforcement proceedings with judgement as a rule. In the first part of our study, the concept and the legal nature of executive bail bond and the contract of guarantee are examined. In the second part, the debates concerning the executive bail bond conditions and the scope of the responsibility of executive guarantor are discussed. The last part analyzes the features of the pursuance against the executive guarantor.