38 yaş üzeri kötü ovaryan rezervi olan hastalarda İUİ ve İVF sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of IUI and IVF results in patients with poor ovarian reserveabove 38 years of age
  1. Tez No: 622339
  2. Yazar: ERKİN EMRE CİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAİK GÜRKAN YAZICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: İUİ, İVF, AMH, canlı doğum oranları, kötü over rezervi, 38 yaş üzeri, İUİ, İVF, AMH, live birth rate, poor ovarian reserve, over 38 years old
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışmada 38 Yaş üzeri kötü ovaryan rezervi olan hastalarda İUİ ve İVF tedavilerinin sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Bu çalışmada, 1 Ocak 2017 – 1 Ocak 2019 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı İnfertilite Polikliniği'ne başvuran 38 yaş ve üzerinde kötü ovaryan rezervi olan 176 İUİ ve İVF tedavisi alan hastada infertilite süresi, bazal FSH seviyesi, bazal E2 seviyesi, TMC, AMH seviyeleri gibi parametreler kullanılarak iki grup biyokimyasal gebelik, klinik gebelik, devam eden gebelik, canlı doğum sonuçları açısından karşılaştırıldı. İUİ ve İVF tedavisi alan hasta gruplarında İnfertilite süresi, FSH, E2, AMH, TMC parametreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Çalışma grubuna alınan tüm hastaların tedavisi sonrası biyokimyasal (p=0.002) ve klinik genelik (p=0.019) oranları arasında anlamlı fark saptandı. Devam eden gebelik ve canlı doğum sayıları arasında anlamlı fark saptanmadı. 38 yaş üzeri kötü over rezervi olan hastalarda İVF tedavisinin daha etkin olduğu ancak ileri anne yaşı ve oosit kalitesinin düşmesi deneniyle canlı doğum oranlarının her iki tedavi seçeneğinde de düşeceği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Comparison of IUI and IVF Results in Patients with Poor Ovarian Reserve Above 38 Years of Age, Mersin University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, Specialist Thesis MERSİN-2019 The aim of this study is to compare the results of IUI and IVF treatments in patients with poor ovarian reserve above 38 years of age. In this study, 176 IUI and IVF-treated patients with poor ovarian reserve aged 38 years and over who applied to the Infertility Clinic of the Department of Obstetrics and Gynecology, Mersin University between January 1, 2017 and January 1, 2019, using parameters such as infertility time, basal FSH level, basal E2 level, TMC, AMH levels Two groups were compared in terms of biochemical pregnancy, clinical pregnancy, ongoing pregnancy and live birth results. There was no statistically significant difference between the infertility duration, FSH, E2, AMH and TMC parameters in the patient groups receiving IU and IVF treatment. A significant difference was found between the biochemical (p = 0.002) and clinical generality (p = 0.019) rates after the treatment of all patients in the study group. There was no significant difference between the number of pregnancies and live births. It is seen that IVF treatment is more effective in patients with poor ovarian reserve over the age of 38, but live birth rates will decrease in both treatment options with advanced maternal age and decrease in oocyte quality.