Türkiye'de ara teknolojili imalat sanayi sektörlerinin rekabet gücü analizi
Analysis of competitiveness intermediate-level-tech manufacturing industries in Turkey
- Tez No: 622373
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL KUTLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Rekabet Gücü, Ekonomik Büyüme, ARDL Sınır Testi, Ara Teknolojili İmalat Sanayi, Competitiveness, Economic Growth, ARDL Bound Test, Intermediate Level-Tech Manufacturing Industry
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Çalışmada öncelikli olarak Türkiye'de ara teknolojili imalat sanayi sektörlerinin rekabet gücü düzeyleri Balassa'nın Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler yaklaşımı ile ölçülmüştür. İkinci aşamada ise ara teknolojili imalat sanayi sektörlerinin rekabet gücünün ülkenin ekonomik büyüme hedeflerine ne ölçüde yarar sağladığı hesaplanmıştır. Sektörlerin rekabet gücü düzeyleri ile ekonomik büyüme arasındaki kısa ve uzun dönemli ilişkilerin belirlenmesi için on farklı model kontrol değişkenleri sabit tutularak tahmin edilmiştir. Bağımlı değişken olarak ekonomik büyümeyi temsil etmesi için kişibaşına GSYH (2010 yılı fiyatlarıyla), bağımsız değişken olarak ise her bir sektör için hesaplanan AKÜ endeks değerleri ayrı ayrı modellere konulmuştur. Modellere kontrol değişkenleri olması açısından sermayeye yapılan net ilaveler, işgücüne katılım oranı ve küreselleşme endeksi dâhil edilmiştir. Çalışma yıllık verilerle 1990-2017 dönemini kapsamaktadır. ARDL yöntemi ile elde edilen bulgular kısa dönemde; madeni yakıt, kimya sanayi, işlenmiş deri, metal işleme makineleri, evlerde kullanılan cihazlar ve motorlu kara taşıtları ile ekonomik büyüme arasında anlamlı ilişkiler tespit etmiştir. Uzun dönemde ise kimya sanayi ve güç veren makineler sektörleri haricinde çalışmaya dâhil edilen bütün sektörlerin ekonomik büyümeye anlamlı etkileri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, primarily the competitiveness of intermediate-level-tech manufacturing industries in Tukey was measured by the Balassa RCA index. In the second stage, it is calculated that the competitiveness of the intermediate-level-tech manufacturing industries contributes to the economic growth targets of the country. In order to determine the short and long term relationships between competitiveness levels and economic growth of the sectors, ten different model were estimated by keeping control variables constant. In order to show economic growth as a dependent variable, GDP per capita (in 2010 prices) and as an independent variable RCA index values for each industry were put into models. On the other hand, net additions to capital, labor force participation rate and globalization index are included in the models as control variables. This study covers the 1990-2017 period with annual data. Using by ARDL method in short term; it has found relationships between economic growth with mineral fuel industry, chemical industry, processed leather industry, metal processing machinery industry, household appliances industry and motor vehicle industry. In the long term, all industries included in the study, except chemical industry and powering machinery industry, have significant effects on economic growth.