Destinasyon pazarlamasında yöresel mutfağın etkinliği Üsküp mutfağı
The importance of local cuisine in destinationmarketing: A case of North Macedonia - Skopje cuisine
  1. Tez No: 622377
  2. Yazar: BUSE ÇELİK KADER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NÜZHET KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Destinasyon, destinasyon Pazarlaması, üsküp, yöresel Mutfak, Destination, destination marketing, skopje, local cuisine
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Destinasyonların doğal kaynakları ve çekicilikleri gibi somut kültürel mirası destinasyon pazarlama yöntemlerinden yapılan çalışmalarla ilgilidir. Bir bölgenin, yörenin kültürel mirası aynı zamanda soyut unsurları da içermektedir ve o bölgenin tanıtımında etkin bir şekilde rol oynamaktadır. Bu anlamda , Son yıllarda Gastronomi turizmine verilen önem ile birlikte yöresel mutfak kültürü de destinasyon pazarlama çalışmalarında ön plana çıkartılmış böylece konuya ilişkin yapılan çalışmaların sayısında artış olmuştur. Yöresel Mutfak kültürünün destinasyon tanıtımını hızlandırıp destinasyonun bilinirliğini hızlandıracağı fikrinden yola çıkarak yapılan bu çalışmanın konusunu, doğal güzellikleri, köklü tarihi ve zengin kültürüyle çekim gücüne sahip olan Üsküp turizm potansiyeli oluşturan bir destinasyondur. Çalışmanın amacı ise, Bir Balkan şehri olan Üsküp şehrinin yemek kültürünü tanıtarak bu yemek kültürünün Kuzey Makedonya bölge tanıtımında nasıl ve ne şekilde kullanılabileceğine yönelik bir değerlendirme ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan çalışmanın ilk bölümünde destinasyon pazarlaması ve yöresel mutfak kavramlarına yer verilmiş, ikinci bölümde yöresel mutfak ve mutfak kültürünün turizm içerisindeki önemine değinilmiş, Üçüncü bölümde Üsküp yöresinde öne çıkan yöresel yemeklere yer verilmiş ve son bölümde ise araştırma bilgisi ve sonuç – öneriler yer alıp Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Üsküp mutfağının destinasyon tanıtımında bilinirliliğinin ve tanıtımının arttırılmasına yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The cultural heritage of destinations, such as their natural resources and attractiveness, is related to the work of destination marketing methods. The cultural heritage of a region, includes abstract elements and plays an active role in the advancement of that region. The importance given to gastronomy tourism in the recent years has been brought to the forefront in the destination marketing studies as well as the local cuisine culture increasing the number of studies on the subject. Based on the idea that local culinary culture will accelerate the advancement and the recognition of destinations. Skopje is a tourism potential destination with natural beauties, deep rooted history and rich culture.The aim of the study is to introduce the food culture of the city of Skopje, a Balkan city, and to present an assessment of how and how this food culture can be used for the promotion of the region of Northern Macedonia. In the first part of the study prepared for this purpose, the concepts of Destination Marketing and local cuisine are included. in the second section, the importance of local cuisine and culinary culture in tourism is addressed, In the third section, prominent regional dishes are given in the Skopje region and in the last section, research information and conclusion – suggestions are provided and suggestions are developed to increase the awareness and promotion of the cuisine of the North Macedonian Republic of Skopje in the promotion of destinations.