Kamu kurumlarındaki iç denetçilerin mesleki yeterliliği: Kamu üniversitelerinde bir araştırma
Professional competence of internal auditors in public institutions: A research in public universities
  1. Tez No: 622376
  2. Yazar: HAVVA ŞULE TOPALOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN SEVİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Kavramı, Kamu Kurumlarındaki İç Denetim, Kamu Kurumu İç Denetçileri, Kamu Kurumu İç Denetçilerin Mesleki Yeterliliği, İnternal Auditor, İnternal Audit, public concept, Internal Audit in Public Institution Professional Competence of Internal Auditors
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Örgütün sistemleri, kültürü, süreçleri konusunda bilgiye sahip uzman kişiler tarafından sürdürülen, örgütün amaçlarını gerçekleştirmesinde ortaya çıkabilecek sorunları ortadan kaldırmaya yönelik oluşturulan mekanizmanın etkinliğini ve yeterliğini gösteren faaliyet olarak adlandırılan iç denetimin önemi son yıllarda artış göstermektedir. Kamuda bu önemli faaliyeti gerçekleştiren iç denetçilerin yeterliliklerini inceleyen araştırmaya literatürde rastlanılmamıştır. Bu çalışma ile iç denetçilerin iç denetimdeki etkinliklerinin üzerinde mesleki yeterliliklerinin etkisi kamu kurumları düzeyinde ele alınmıştır. İç denetçilerin mesleki yeterliliklerinin iç denetim etkililiklerine etkileri kamu üniversiteleri boyutunda ele alınmıştır. Çalışma evreni olarak kamu kurumları ele alınmıştır. Bu kapsamda araştırma örneklemi olarak kamu üniversiteleri seçilmiştir. 127 kamu üniversitesinden 140 iç denetçiye anket gönderilmiş, 32 kişiye anket yöntemiyle ulaşılmış ve veriler analiz edilmiştir. Yapılan analizler neticesinde iç denetçilerin mesleki yeterliliklerinin iç denetimdeki etkililikleri üzerinde etkili olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The importance of the internal audit, which is carried out by experts who have knowledge about the systems, culture and processes of the organization and which shows the effectiveness and adequacy of the mechanism created to eliminate the problems that may arise in the realization of the objectives of the organization, has increased in recent years. The research examining the qualifications of internal auditors performing this important activity in the public sector has not been found in the literature. In this study, the effect of professional competence of internal auditors on their activities in internal audit has been examined at the level of public institutions. The effects of the internal auditors' professional qualifications on the internal audit effectiveness were discussed at the level of public universities. Public institutions are considered as the working universe. In this context, public universities were selected as the research sample. A questionnaire was sent to 140 internal auditors from 127 public universities, 32 people were reached by survey method and the data were analyzed. As a result of the analyzes, it was found that the professional competencies of the internal auditors had an effect on the effectiveness of the internal auditors.