1940-1980 yılları arasındaki Türk romanlarında kadın temsilleri
Representations of women in Turkish novels between 1940-1980
  1. Tez No: 622400
  2. Yazar: AYŞEGÜL ERSİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA BAYRAK AKYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk romanı, kadın temsili, toplumsal cinsiyet, modernleşme, Turkish novel, representation of women, gender, modernization
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Türk toplumunun modernleşme anlamında geçirdiği dönüşümler içerisinde Cumhuriyet, modernleşme adına gerçekleştirilen en büyük hamledir. Bu hamleyle birlikte kadınlar birtakım kamusal haklara kavuşmuştur. Fakat kadınları geleneksel rolü olan annelik ile sınırlandırarak kamuya çıkışını engelleyen birtakım dirençler gösterilmiştir. Toplumdaki aydınlar bir yandan modernleşme taraftarı olurken bir yandan da kadınların kazandığı özgürlükler, şüpheleri ve endişeleri beraberinde getirmiştir. Toplumsal yapının çökmesi, ailenin bitmesi gibi endişelerle kimlik kaybına uğrama tehlikesiyle karşı karşıya gelen ataerkil düşünce, kadınların özgürlükleri konusunda direnç göstermiş, bu özgürlükleri kendi çıkarlarına göre düzenleyerek kadınların geleneksel rollere hapsolmasına sebep olmuştur. Bu çalışmada ortaya çıkan dirençlerin edebiyattaki görünümlerini sorgulamak amacıyla 1940-1980 yılları arasındaki devrin düşünce önderleri olarak öne çıkan kadın ve erkek yazarların geniş okuyucu kitlesine ulaşabilmiş eserleri incelemeye alınmıştır. Cumhuriyet devrimlerinin yapıldığı ve kadınlara sosyal ve siyasal hakların verildiği ilk dönemin ardından bu devrimlerin toplumda kadın algısını ve temsillerini nasıl etkilediğini göstermek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Among the transitions that Turkish society has undergone in terms of modernization, Republic is the biggest move that has been made on behalf of modernization. Wiht this move, women have attained a number of public rights. However, there have been some reactions which have prevented their showing themselves up in public by limiting women to their traditional role“motherhood”. While on the one hand the enlightened people in society have defended modernization, on the other hand the privileges that women have got brought some doubts and concerns along with them. The patriarchal conception, which has faced with the danger of identity loss because of the concerns such as the collapse of socaial structure, the end of familt etc. has resisted to the freedom of women and has caused them to be confined to traditional roles by arranging women's freedom according to their benefits. In this study, on the purpose of examining the emergent resistances appearances in literatüre, female and male authors who have emerged as leaders of thought of the period between 1940-1980, Works that have reached large reader mass have been analyzed. After the first period during which Republic revolutions have risen and women have been given social and political rights, it has been intended to show how these revolutions have affected the perception and representation of women in society.