Bebek patlaması, X ve Y kuşaklarının yavaş turizme yönelik tutumlarının ve seyahat davranışlarının karşılaştırılması
The comparison of the attitudes of baby boomer, X and Y generations towards slow tourism and travel behaviours
  1. Tez No: 622406
  2. Yazar: CANSU AKBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞIL HALE ÖZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yavaş hareketi, Yavaş turizm, Bebek Patlaması, X kuşağı, Y kuşağı, Slow movement, Slow tourism, Baby Boomer, X generation, Y generation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın amacı, Bebek Patlaması (Baby Boomer), X ve Y kuşaklarının yavaş turizme yönelik tutumları arasında anlamlı farklılıklar olup olmadığını ortaya koymaktır. Ayrıca, araştırma kapsamında, bu kuşakların seyahat davranışları arasında anlamlı farklılıklar olup olmadığı da incelenmiştir. Araştırmanın verileri, Eskişehir'de ikamet eden bireylerden elde edilmiştir. Tesadüfî olmayan örnekleme yöntemlerinden yargısal (amaçlı) ve kolayda örnekleme yöntemleri ile toplam 402 kişiye yüz yüze anket uygulanmıştır. Bu anketlerden 11 tanesinin eksik ve hatalı doldurulduğu belirlenmiş olup 391 tanesi analize dâhil edilmiştir. Bebek Patlaması, X ve Y kuşaklarının seyahat davranışları arasındaki anlamlı farklılığı belirlemek amacıyla yapılan ki kare testinin sonuçlarına göre konaklanan gün sayısı ve tatile çıkılan kişiler açısından farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yavaş turizme ilişkin tutum ölçeğine yapılan faktör analizi sonucunda, çevre, yerellik, yavaşlık, yerel ekonomi ve zaman olmak üzere beş faktörlü bir yapı ortaya çıkmıştır. Araştırma sonuçlarına göre Y kuşağı, Bebek Patlaması ve X kuşaklarına göre yavaş turizmin çevre boyutuna yönelik daha olumlu tutum sergilemektedir. Yavaş turizmin yerellik ve yerel ekonomi boyutlarına yönelik tutumlar incelendiğinde ise, Bebek Patlaması ve Y kuşaklarının X kuşaklarına göre daha olumlu tutum gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca, bu üç kuşağın yavaş turizmin yavaşlık boyutuna yönelik tutumlarının da olumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, turizm sektöründeki uygulayıcılara ve araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine whether there are significant differences between the attitudes of Baby Boomer, X and Y generations towards slow tourism. Also, it was investigated whether there are significant differences between the travel behaviors of these generations. The data of the study were obtained from people who residing in Eskişehir. A face-to-face questionnaires has been applied to 402 by using non-random sampling methods, judgemental (purposeful) and convenience sampling methods. 11 of these questionnaires were determine to be missing and inaccurate and 391 of the questionnaires were included to the analysis. According to the results of the chi-square test performed to determine the significant difference between Baby Boomer, X and Y generations and travel behaviors, it was concluded that there was a difference in terms of the number of accomodation days and who go on vacation with. As a result of the factor analysis scale of the attitude towards slow tourism, a five-factor structure emerged as environment, locality, slowness, local economy and time. According to the results of the research, generation Y has a more positive attitude towards the environmental dimension of slow tourism compared to the Baby Boomer and X generations. On the other hand, attitudes towards the locality and local economy dimensions of slow tourism were found more positive in terms of Baby Boomer and Y generations than X generations. In addition, the attitudes of these three generations towards the slowness dimension of slow tourism were determined positively. In line with the results of the research, suggestions were given to practitioners and researchers in the tourism sector.