İnfektif endokarditte kardiyovasküler komplikasyon ve mortalite belirteçlerinin belirlenmesi
Assessment of cardiovascular complications and mortality factors of infective endocarditis
- Tez No: 622407
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÇAĞRI AYKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Endocarditis, epidemiology, complications, mortality, prognosis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Enfektif endokardit tanım olarak endokardın, kardiyak valvuler yapıların, intrakardiyak yabancı cisimlerin (Pacemaker, ICD, CRT, katater) veya intratorasik büyük vasküler yapıların patojen mikroorganizmalarca enfeksiyonu sonucu oluşan vejetasyonlarla karakterize enflamatuar bir hastalıktır. Nadir görülen bir hastalık olmasına rağmen, yüksek morbidite ve mortaliteye sahip olması sebebiyle, önemini korumaktadır. Epidemiyolojik verilere göre insidansı 3-10/ 100.000 hastane başvurusu arasında değişmektedir. Biz bu çalışmamızda 2011-2019 yılları arasında hastanemizde enfektif endokardit tanısı ile takip edilmiş olan hastaların demografik özellikleri, eşlik eden hastalıkları, takipte gelişen komplikasyonlar ve laboratuvar bulguları ile hastane içi ve bir yıllık mortalite arasındaki bağlantıyı inceledik. Gereç ve Yöntemler: Yaptığımız çalışmada hastanemizde 2011-2019 yılları arasında enfektif endokardit tanısı ile takip edilen ≥18 yaş olan 56 hastanın verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Elde edilen verilerin istatitsel analizleri yapıldı. Bu veriler ile konu hakkında yapılmış diğer çalışmaların verileri kıyaslandı. Çalışmalar arasındaki benzerliklerin ve farkların sebepleri araştırıldı. Bulgular: Çalışma kapsamında 36'sı (%64,2) erkek, 20'si (%35,7) kadın olmak üzere toplam 56 hasta incelendi. Hastaların ortalama yaşı kadınlarda 48, erkeklerde 53 olarak hesaplandı. Predispozan faktörler arasında % 58,9'luk ( n=33) oranla romatizmal kapak hastalığının ön plana çıktığı görüldü. Bir diğer önemli predispozan faktör olan mekanik kapak protezinin % 21 (n=12) oranında olduğu tespit edildi. Her iki klinik tablonun mortaliteye etkisi tespit edilmemiştir. Hastaların %60,7'sine (n=34) sadece medikal tedavi ve % 39,3'ne (n=22) kombine tedavi ( medikal + cerrahi tedavi) verilmiştir. Her iki tedavi protokolünde mortalite açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Eşlik eden hastalıklardan KBY artmış mortalite ile bağlantılıyken diğer hastalıklarda istatistiksel olarak anlamlı bir bağlantı tespit edilmemiştir. Benzer şekilde hastaların klinik takibinde ortaya çıkan komplikasyonlar arasında ABY artmış mortalite ile ilişkili bulunmuştur. Diğer kardiyak, embolik ve sistemik komplikasyonların mortalite ile bağlantısı tespit edilmemiştir. Sonuç: Çalışma kapsamında değerlendirilen parametrelerden bozulmuş böbrek fonksiyon testleri (artmış BUN, kreatin; azalmış eGRF) artmış mortalite ile ilişkili bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: Endokardit, epidemiyoloji, komplikasyon, mortalite, prognoz. Sayfa Adedi: Danışman: Doç. Dr. Ahmet Çağrı AYKAN
Özet (Çeviri)
Introduction: Infective endocarditis is an inflammatory disease characterized by the vejetations due to the infection of endocardium, heart valves, incardiac foreign bodies( pacemaker, ICD, CRT and catheter) and/or intrathroracic big vessels. Although it is a rare disease, it maintains its importance because of its high morbidity and mortality. According to epidemiological data, the incidence varies between 3-10 / 100.000 hospital admissions. In this study, we investigated the relationship between demographic characteristics, concomitant diseases, follow-up complications, laboratory findings and in-hospital and one-year mortality of patients followed up with infective endocarditis in our hospital between 2011-2019. Material and Methods: In this study, the data of 56 patients aged ≥18 years with the diagnosis of infective endocarditis in our hospital between 2011-2019 were evaluated retrospectively. Statistical analysis of the data was performed. These data were compared with other studies on the subject. The causes of similarities and differences between the studies were investigated. Results: A total of 56 patients, 36 (64.2%) males and 20 (35.7) females, were included in the study. The mean age of the patients was 48 in women and 53 in men. Among the predisposing factors, rheumatic valve disease was prominent in 58.9% (n = 33) of the patients. Another important predisposing factor, mechanical valve prosthesis was found to be 21% (n = 12). The effect of both clinical conditions on mortality was not determined. 60.7% of the patients (n = 34) received only medical treatment and 39.3% (n = 22) received combined treatment (medical + surgical treatment). There was no statistically significant difference in mortality between the two treatment protocols. While CRF was associated with increased mortality, no statistically significant correlation was found in other diseases. Similarly, complications developed in clinical follow-up of patients were associated with increased mortality. Other cardiac, embolic and systemic complications have not been linked to mortality. Conclusion: We found that impaired renal function tests (increased BUN, creatine; decreased eGRF) were associated with increased mortality