Türkiye'nin enerji ithalatının alternatifi olarak yenilenebilir enerji kaynakları
Renewable energy resources as the alternative of energy import of Turkey
- Tez No: 622423
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Enerji, İthalat, Cari Açık, Dış Ticaret Açığı, Turkey, Energy, Import, Current Deficit, Foreign Trade Deficit
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 259
Özet
Enerji kaynaklarının elektrik, sanayi, ulaşım ve konut gibi birçok sektörde kullanılması bu kaynakları insan yaşamının vazgeçilmez bir unsuru haline getirmiştir. Ama 1970'li yıllarda oluşan petrol krizleri, uluslararası piyasada petrol fiyatlarının yükselmesine neden olmuş ve enerji ithalatçısı olan ülkeler bu durumdan olumsuz etkilenmişlerdir. Enerji fiyatlarının yükselmesi ve çevre kirliliğinin artması sonucunda dünya ülkeleri fosil enerji kaynaklarının alternatifi olan yenilenebilir enerji kaynakları üzerinden enerji üretmeyi önemsemeye başlamışlardır. Türkiye'nin toplam ithalatı içerisinde, enerji ithalatının payının ortalama %20'lere çıkması ülkenin fosil enerji ithalatına olan bağımlılığının artmasına ve dolayısıyla cari açık içerisinde enerji maliyetlerinin yükselmesine neden olmuştur. Türkiye'nin yerli enerji üretiminin, ülkedeki enerji talebini karşılayabilmesi için yenilenebilir ve nükleer enerji santralleri üzerinden enerji üretimini arttırması gerekmektedir. Bu çalışmada; 1923-2018 yılları arasında Türkiye'nin yerli enerji üretimi ve enerji ithalatına yönelik uyguladığı politikalar, sektörel raporlardan hareketle fosil yakıtlar arasında yer alan petrol, doğal gaz, kömür kaynaklarının üretim, tüketim, ithalat ve ihracat verileri incelenmiştir. Cari açığın içerisinde enerji ithalatının payının düşürülebilmesi için ülkedeki yenilenebilir enerji santrallerinin verimliliğinin arttırılması ve nükleer enerji santrallerinin kurulması ile fosil enerji ithalatına olan bağımlılığın düşürülmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The use of energy resources in many sectors such as electricity, industry, transportation and housing has made these resources an indispensable element of human life. However, the oil crises in the 1970s led to an increase in oil prices in the international market and the energy importing countries were affected negatively. As a result of rising energy prices and increasing environmental pollution world countries have started to care about generating energy through renewable energy sources, which is an alternative to fossil energy sources. Turkey's total imports, the average share of the country's energy imports to rise to 20% of the increase in dependence on fossil energy imports and hence energy costs led to a rise in current account deficit. Turkey's domestic energy production, in order to meet the energy demand in the country is necessary to increase the energy production through renewable and nuclear power plants. In this study; 1923-2018 years in Turkey's domestic energy production and policies that apply for energy imports, oil fields among Moving from fossil fuels industry reports, natural gas, production of coal resources, consumption, import and export data were analyzed. In order to reduce the share of energy imports in the current deficit, suggestions were made to increase the efficiency of renewable energy power plants in the country and to reduce the dependence on fossil energy imports through the establishment of nuclear power plants.