Banka personelinin teftiş kurulu faaliyetlerine yönelik algılarının değerlendirilmesi: Bir banka uygulaması
Evaluation of perceptions of the bank's personnel to the board of inspectors' activities
- Tez No: 622422
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURHAN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Banka Müfettişi, Banka Teftiş Kurulu, İç Denetim, Bank Auditor, Board of Inspectors, Internal Audit
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
1990'lı yıllardan itibaren ülkemizde yaşanan ekonomik ve finansal krizler zaman içerisinde bankacılık sektöründe önemli değişikliklere yol açmıştır. Krizlerin etkisiyle sektörde bazı düzenlemelere gidilmesi zorunlu hale gelmiş; bu süreçte iç denetim, iç kontrol kavramları ön plana çıkmıştır. 1990'lı yıllara kadar bankalarda geleneksel bir çerçeve içinde gelişen iç denetim, değişen şartlara paralel olarak çağdaş iç denetime doğru evrilmeye başlamış ve bankalarda geleneksel uygunluk denetiminden riske dayalı denetim anlayışına geçilmiştir. Banka teftiş kurulları ve müfettişlerin çağdaş denetim yaklaşımlarına uyumunun değerlendirilmesinin amaçlandığı bu tez çalışmasında aynı zamanda banka personelinin müfettişlerin davranış ve özellikleri, denetim raporları, denetim sonuçları ve denetim süreçlerine yönelik algıları ile denetim ve teftiş kurulu faaliyetlerine ilişkin farkındalık düzeyleri analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
As of 1990s, economic and financial crises have caused significant changes and opened a new era in Turkish banking industry. In consiquence of these crises, some compulsory regulations became inevitable and during this process, the concepts of internal audit and internal control came into prominence. The audit function which developed in a traditional framework in banking sector until 1990s, began to evolve into modern internal audit function in parellel with the changing conditions and transition was started from traditional audit to risk based audit approach. Basically, this thesis aims to evaluate compliance of the Bank's Inspection Boards and auditors to the mentioned contemporary audit perspective. In the meanwhile, the bank staffs' perceptions on the behaviour and characterictics of the auditors, audit reports, audit processes and awareness levels of regarding the activities of“audit”and“Board of Inspectors”were analysed.