An application of the gravity model to ECOWAS countries
ECOWAS ülkelerine gravite modelinin uygulanması
- Tez No: 622437
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Gravite modeli, panel verisi yöntemleri, eşbütünleşme, ECOWAS, sıfır ticaret akımı, PPML yöntemi, Heckman seçim süreci, Gravity model, Panel data methods, Cointegration, ECOWAS, Zero trade flow, PPML method, Heckman selection procedure
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu tezde, gravite eşitliğinin teorik temellerini, özelliklerini ve tahmin etmekte kullanılan farklı ekonometrik yöntemler incelenmektedir. Tezde, GSYİH, uzaklık ve nüfus değişkenlerinin ECOWAS ülkelerinin dış ticaret akımlarına etkilerini analiz edebilmek için, Anderson ve Van Wincoop tarafından geliştirilen model kullanılmıştır. Tek taraflı bireysel etkiler veya uzak değer indekslerinin çok taraflı direnç etkisinin yerine kullanılması ve sıfır ticaretin iki taraflı etkilerini dikkate larak, PPML yönteminin ve Heckman model seçim sürecinin en etkin yöntem olduğunu, yansız tahminciler ürettiğini ve daha yüksek açıklama gücü gösterdiğini ortya akoyduk. Bununla birlikte, eşbütünleşme yöntemleri kullanılarak yapılan tahminler yapılan tahminler, PPML tahminleri ile Heckman model seçim sürecine benzer sonuçlar vermekte ve her ikisi de teorik beklentilerle tutarlıdır. Farklı yöntemlerle elde edilenn tahminler ararsındak tek fark, ECOWAS ülkelerinin gelişmişlik düzeyini tahmin etmeden kaynaklanmaktadır. Ortak sınır, ortak dil ve parasl birliğin etkilerini görmek amacıyla kukla değişkenler kullanıp ve modeli Heckman yöntemi ile tahmin ederek, bu niteliksel etkilerin ECOWAS ülkerinde ticaret hacmini artırıcı rol oynayabileceğini bulduk. may play a role in increasing the volume of trade in ECOWAS countries, while transport cost reduce it.
Özet (Çeviri)
This thesis examined the theoretical foundations of the gravitational equation, its specifications and different econometric approaches for its estimation. We adopt Anderson and Van Wincoop (2003) specification to see the effects of GDP, distance and population variables on the trade flow of ECOWAS countries. After substitution of the multilateral resistance effect by unilateral individual effects or remoteness indices, and the zero trade flows by bilateral effects, we show that the PPML method and the Heckman selection procedure remain the most efficient because they give us unbiased estimators and relatively high explanatory power. However, from the point of view of estimation by cointegration techniques, the results are similar to PPML estimation and the Heckman selection procedure and are both consistent with the theory. They only differ in predicting the level of development of ECOWAS countries. By using the Heckman estimation method to take into effects of qualitative variables such as the common border, common language and sharing a monetary union, we found that they may play a role in increasing the volume of trade in ECOWAS countries, while transport cost reduce it.