Demokrat Parti Dönemi ile Demokrat Parti'nin basın ve muhalefetle ilişkileri (1950-1955)
The ruling period of the Democratic Party between 1950-1955, Democratic Party's relations with the press and the opposition
- Tez No: 622447
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAİM SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Political Science, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, basın, muhalefet, Democratic Party, Republican People's Party, press, opposition
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
1923 yılında Cumhuriyet ilan edildiğinden bu yana çok partili hayata geçiş denemeleri yaşandı. Atatürk'ün ideolojisi olan çok partili sisteme geçip ülkeyi sadece tek partiyle yönetmemek ve demokrasiyi daha iyi yaşamak için çok partili hayata geçiş şarttı. Önce 1924'te Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası ile daha sonra da 1930'da kurulan Serbest Cumhuriyet Fırkası ile çok partili düzene geçiş denemeleri yaşandı ancak çok partili hayata geçmek için gerekli ortam olmadığı için başarılı olunamadı çünkü CHP dışında kurulan diğer partiler inkılâplara ve cumhuriyete karşı olan insanların bir araya geldiği bir düzen haline geldi. 1945 yılında çok partili düzene yeniden geçildi ve 1946 yılına gelindiğinde CHP içinden çıkanlar Demokrat Parti'yi kurdu ve CHP'ye iyi bir muhalefet partisi oldu. DP ve CHP arasında büyük bir ayrım yoktu. Sadece Demokrat Parti'nin CHP'den ayrılan en önemli iki söyleminden biri ekonomide liberalizmi savunması diğeri ise demokrasi söylemleri oldu. 1950 seçimlerinde de Demokrat Parti'nin seçimi kazanmasıyla çok partili hayata geçiş sağlandı ve artık yaklaşık 27 yıl süren tek parti dönemi son buldu ve DP'li yıllar başladı. Bu tez çalışmasında da 1950-1955 yılları arasında Demokrat Parti dönemi, Demokrat Parti'nin basın ve muhalefetle olan ilişkileri incelendi.
Özet (Çeviri)
Since the proclamation of the republic in 1923, transition to a multiparty system has been tested. This was a must to better experience the democracy and stop ruling the country by means of a single party after implementing the multiparty system, which had been Atatürk's ideology. Transition to the multiparty system was first tested through Free Republican Party which was founded in 1930. However, these trials culminated in failure due to the absence of necessary conditions. This was because all the other parties except for CHP turned into a mass where people who were opposed to the republic and reforms gathered. In 1945, the transition to the multiparty system reoccurred and by the year 1946, those who left CHP founded the Democratic Party and became a very good opposition party for it. In fact, there was not a remarkable difference between CHP and DP. Democratic Party simply diverged from CHP in terms of its democratic statements and its support for liberalism in economy. Upon the triumph of the Democratic Party in the elections of 1950, multiparty system was initiated in real terms. Democratic Party's rule began and the single party's rule of almost 27 years finally came to an end. This thesis studies the ruling period of Democratic Party between 1950-1955 and its relations with the press, as well as with the opposition party.