İstanbul İstiklal Mahkemesi
İstanbul İstiklal Cohkey
- Tez No: 622462
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA SARIKOYUNCU DEĞERLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İstiklal Mahkemeleri, İstanbul İstiklal Mahkemesi, Halifelik, Independence Tribunals, Istanbul Independence Tribunal, Caliphate
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Farklı farklı yer ve zamanlarda kurulan İstiklal Mahkemeleri 1920-1927 yılları arasında faaliyet göstererek Türkiye Cumhuriyeti tarihinde büyük öneme sahip olmuştur. İstiklal Mahkemeleri bulunduğu dönemin şartlarına ve kurulduğu bölgenin özelliklerine göre farklılıklar göstermiştir. Fakat genel hatlarıyla mahkemeleri gruplandırmak gerekirse bu mahkemeleri Cumhuriyet öncesi ve Cumhuriyet sonrası İstiklal Mahkemeleri olarak ayırabiliriz. Cumhuriyet öncesinde yani Millî Mücadele döneminde faaliyet gösteren mahkemeler var olma mücadelesi niyetiyle kurulduğu için ihtilal mahkemeleri olarak adlandırılırken, Cumhuriyet sonrası İstiklal Mahkemeleri ise Cumhuriyet rejiminin devamını sağlamak ve inkılapların gerçekleşmesine yardımcı olmak maksatlı kuruldukları için inkılap mahkemeleri olarak adlandırılmaktadır. Bu çalışmada Cumhuriyet Dönemi İstiklal Mahkemeleri'nden olan İstanbul İstiklal Mahkemesi ele alınmıştır. Bu kapsamda mahkemenin kuruluşu öncesi siyasi durum, mahkeme üyeleri, mahkemenin faaliyetleri ve baktığı davalar ayrıntılı olarak incelenmiştir. Bununla beraber bu çalışmada mahkemenin kuruluş amacı olan halifelik sorunu irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Founded in different places and different times by operating between the Republic of Turkey on Independence Tribunals 1920-1927 year has been of great importance. The Independence Tribunals differed according to the conditions of the period and the characteristics of the region in which it was established. However, if we need to group the tribunals in general terms, we can separate these tribunals as Independence Tribunals before and after the Republic. While the tribunals that were active before the Republic, ie during the National Struggle, were called with the intention of the struggle for existence, they were called the revolutionary tribunals. After the Republic, the Independence Tribunals are called reform tribunals the purpose of ensuring the continuation of the Republican regime and helping to realize the reforms. In this study, Istanbul Independence Tribunal which is one of the Independence Tribunals of Republic Period is discussed. In this context, the political situation before the establishment of the tribunal, the members of the tribunal, the activities of the tribunal and the cases that the tribunal is looking at are examined in detail. In this tribunal, the caliphate issue which is the purpose of the tribunal was examined.