Grafik tasarım öğelerinin bilgilendirme tasarımında kullanımı ve bir uygulama önerisi
Usage of graphic design elements in information design and an practice proposal
  1. Tez No: 622478
  2. Yazar: HÜSNÜ KARADAĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EREN EVİN KILIÇKAYA BOĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, grafik, grafik tasarım, bilgilendirme tasarımı, ilke, Information, graphics, graphic design, information design, principle
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Dünya üzerinde teknolojinin gelişmesi, hayat akışının hızlanması ve görsel sunumların artması ile bilgiye daha hızlı ulaşabilme ihtiyacı doğmuştur. Bu durum, bilgilendirme tasarımının önemini arttırmış ve bilginin akışını sağlama konusunda yeni uygulama alanları ortaya çıkarmıştır. Bu noktada, bilginin ve grafik tasarımın birlikte oluşturduğu kolay algılanabilir olma ve mesajı aktarma hususunda yapılan doğru tasarımlar bu ihtiyacı karşılamaktadır. Bu çalışmada iki disiplinin kendi içerisindeki uyumu ve bilginin kitlelere en doğru şekilde nasıl aktarılabileceği incelenmiştir. Araştırmada, grafik tasarım öğelerinin bilgilendirme tasarımına etkisi ve bilgiyi çözümleme noktasında katkısı incelenmiştir. Aynı amaca hizmet eden iki disiplinin, önemli noktaları ve uygulama alanları incelenmiştir. Araştırmanın birinci bölümünde grafik tasarım, grafik tasarımın ilke ve öğeleri kavramsal olarak incelenmiştir. İkinci bölümde ise, bilgilendirme tasarımı; grafik tasarım ile ortak ilişkileri ve uygulama örneklerine dayalı olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Mucur Meslek Yüksekokulu bilgilendirme tasarımı uygulamaları incelenmiş ve analiz edilmiştir. Bu analizler sonucunda ise yeni uygulamalar sunulmuştur. Çalışmanın sonucunda, yüksekokullar için eksik olan ve revize edilmesi gereken tasarımların tespit edilmesi, yeni tasarımların oluşturulması, revize edilecek çalışmaların da tekrar düzenlenmesi ve kurum içerisinde katılım sağlayan bireylerin faydalanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
With the development of technology in the world, accelerating the flow of life and increasing visual presentations, the need to reach information faster has arisen. This situation has increased the importance of information design and has created new areas of application for the flow of information. At this point, the right designs created by information and graphic design together, to be easily perceived and to convey the message meet this need. In this study, the harmony of the two disciplines within themselves and how the information can be transferred to the masses in the most correct way is examined. In this research, the effect of graphic design elements on information design and its contribution in analyzing information is examined. Two disciplines serving the same purpose, important points and application areas were examined. In the first part of the research, graphic design, principles and elements of graphic design are examined conceptually. In the second part, information design, common relations with graphic design and application examples are examined. In the third part, the information design applications of Kırşehir Ahi Evran University Mucur Vocational High School were examined and analyzed. As a result of these analyzes, new applications were presented. As a result of the study, it was aimed to identify the missing and revising designs for the vocational high school, to create new designs, to reorganize the studies to be revised and to benefit the individuals participating in the institution.