Gerçeküstücü şiirde ve sinemada imge
Image in surrealist poetry and cinema
- Tez No: 622502
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Gerçeküstücü Şiir, Gerçeküstücü Sinema, İmge, René Clair, Man Ray, Luis Bunuel, Surrealist Poetry, Surrealist Cinema, Image, René Clair, Man Ray, Luis Bunuel
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Sinema ve diğer sanat dalları arasındaki ilişkiler, pek çok kez bilimsel araştırmalara konu olmuştur ve halen konu olmaya devam etmektedir. Sinema sanatı ile diğer sanat dalları arasındaki ilişkilerin yanı sıra, özellikle edebiyatla sinema arasında köklü bir ilişki vardır ve bu ilişki, daha çok roman/düzyazı ve sinema etkileşimi üzerinden incelenmiştir. Düzyazı ve sinema ilişkisinin konu edildiği çalışmalarla birlikte, şiir ve sinema arasındaki ilişkinin ele alındığı araştırmalar da alanyazında yer almaktadır. Ancak modern şiir ve modern şiirin temel, en önemli ögelerinden biri olan imgeyle sinema arasındaki ilişkiye değinen az sayıda çalışma olduğu görülmüştür. Bu bağlamda bu araştırma, modern şiirin 20. yüzyıldaki en güçlü karşılığı olan gerçeküstücü şiir ile sinema arasındaki ilişkiyi, imge aracılığıyla irdelemektedir. Bu kapsamda René Clair'ın Perde Arkası (1924) ile Man Ray'in Denizyıldızı (1928) filmleri sözü edilen ilişkinin ilk görünümlerinin yer aldığı film örnekleri olarak seçilirken, Luis Bunuel'in Bir Endülüs Köpeği (1929) filmi, gerçeküstücü şiir ve sinema etkileşiminin ilk güçlü örneği olarak seçilmiş ve her üç film nitel araştırma kapsamında, betimsel analiz modeliyle çözümlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The relations between cinema and other arts have been the subject of many scientific researches. In addition to the relations between cinema and other arts, there is a deep-rooted relationship between literature and cinema, and this relationship is mainly examined through the interactivity between novel/prose and cinema. Together with the studies upon the relationship between prose and cinema, researches that deal with the relationship between poetry and cinema also take part in the literature. However, it has been observed that there are few studies on the relationship between modern poetry and image, which is one of the basic and most important elements of modern poetry, and cinema. Accordingly, this study examines the relationship between surrealist poetry, the most powerful reflection of modern poetry in the 20th century, and cinema through the concept of image. In this context, René Clair's Entr'acte (1924) and Man Ray's L'étoile de mer (1928) are selected as examples in which the aforementioned relationship has appeared first, while Luis Bunuel's Un chien andalou (1929) is selected as the first significant example of the interactivity between surreal poetry and cinema, and all three films are analyzed through descriptive analysis model within the scope of qualitative research.