Ahmet Ada'nın poetikası
Ahmet Ada's poetics
  1. Tez No: 750719
  2. Yazar: LEYLA ELMAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN SAFİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ahmet Ada, Poetika, Son dönem Türk şiiri, Ahmet Ada, Poetics, Late Turkish Poetry
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Ahmet Ada'nın poetikası modern insanın yabancılaşma serüveni, insanın var olma sancıları, arayış, felsefe, kayboluş, ölüm, yalnızlık, aşk, kadın, varlık, güzellik, hakikat, mekân, zaman, coğrafya, insan-eşya ilişkisi ve yaşamda karşılığını bulan birçok unsurdan oluşmaktadır. Ada'nın poetikasında, şiir ses ve anlamla inşa edilmiş, evrensel bir yapıdadır; tabiatla bütünleştirici ve diğer canlılar ile ortak yaşam alanını paylaşma bilinci oluşturan şiir, sevecen de bir olgudur. Ada'nın, 1960'lı yıllardan beri şiire olan tutkusu giderek belli bir düzeyin üzerine çıkmasını sağlamıştır. Yaşamın yüzeyde görünmeyen derin ve felsefi anlamını şiir yoluyla bulmayı seçen Ada, gerçekçi, gerçeküstücü çizgiden hareket ederek şuurlu ve evrensel bir şiir anlayışıyla, insanın kendini anlamlandırma uğraşına ışık tutmuş, modern dünya tasarımına şiirleriyle yeni ve derin anlamlar getirmiştir. Bu çalışmanın amacı, son dönem Türk şairlerinden olan Ahmet Ada'nın poetikasını ortaya koymaktır. Burada şairin hem şiir hakkındaki düşünceleri hem de şiirde yaptıkları göz önüne alınmıştır. Bu anlamda Ahmet Ada'nın poetik yazıları, şiirleri incelenmiş ve poetik bir harita oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu yapılırken de Batı, Doğu ve Türk edebiyatındaki poetika kavramına ve tarihine temas edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ahmet Ada's poetics consists of the alienation adventure of modern man, the pains of human existence, the search, philosophy, disappearance, death, loneliness, love, woman, existence, beauty, truth, space, time, geography, human-object relationship and many other things that find their equivalents in life. Consists of elements. In Ada's poetics poetry is a universal structure constructed with sound and meaning;.Poetry, integrating with nature and creating the awareness of sharing the common living space with other living things, is also a loving phenomenon Since the 1960s, Ada's passion for poetry has gradually allowed him to rise above a certain level.Ada, who chose to find the invisible deep and philosophical meaning of life through poetry, shed light on the effort of man to make sense of himself with a conscious and universal understanding of poetry, acting on a realistic, surrealistic line, and brought new and deep meanings to the modern world design with his poems. The aim of this study is to reveal the poetics of Ahmet Ada, one of the last period Turkish poets. Here, both the poet's thoughts about the poem and what he did in the poem were taken into consideration. In this sense, Ahmet Ada's poetic writings and poems were examined and a poetic map was tried to be created. While doing this, the concept and history of poetics in Western, Eastern and Turkish literature were also touched upon.