Türk Silahlı Kuvvetleri modernizasyon sürecinin weberyan bürokrasi çerçevesinde analizi: Jandarma Genel Komutanlığı örneği
Analysis of the modernization process of turkish armed forces in the framework of the weberian bureaucracy: The example of Gendarma General Command
  1. Tez No: 622519
  2. Yazar: GÖKSEL DALGA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYKUT ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Public Administration, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Max Weber, Bürokrasi, Askeri Bürokrasi, Modernizasyon, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Max Weber, Bureaucracy, Military Bureaucracy, The Modernization, Turkish Armed Forces, Gendarmerie General Command
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada yakın bir tarihe kadar Türk Silahlı Kuvvetlerinin ayrılmaz bir parçası olarak adlandırılan Jandarma Genel Komutanlığının modernizasyon süreci ve bürokratik yapısı incelenmektedir. İncelemenin temel dayanağını Alman Sosyolog Max Weber tarafından formülize edilen bürokrasi kuramları oluşturmaktadır. Jandarma Genel Komutanlığı bürokrasisinin incelenmesine paralel olarak Weberyan bürokrasi kuramları da ayrıntılı şekilde incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde bürokrasiyle ilgili tanımlamalar yapıldıktan sonra, ikinci bölümde Türk Silahlı Kuvvetleri ve onu oluşturan unsurların tarihçesi, teşkilat ve personel yapısı üzerinde inceleme yapılmıştır. Daha sonra Jandarma Genel Komutanlığı'nın tarihçesi ve bürokratik yapısı üzerinde ayrıntılı bir biçimde durulmuştur. Çalışmanın ilk bölümünde çerçevesi belirlenen Weberyan bürokrasi kuramları eşliğinde, askeri bürokrasinin yasal dayanakları, teşkilat ve personel yapısı, ulusal ve uluslararası alandaki faaliyetleri üzerinde durulmuştur. Analiz bölümünde ise Jandarma Genel Komutanlığı bürokrasisinin yapısal ve işlevsel analizi üzerinde durulmuştur. Yeni bir yapılanma sürecine giren Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığının bürokratik yapısını inceleyen bu çalışmanın literatüre önemli katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the modernization process and bureaucratic structure of the Gendarmerie General Command, which had been considered as an integral part of the Turkish Armed Forces until recently, is examined. The basis of the study is the bureaucracy therios formulated by German Sociologist Max Weber. Parallel to the analysis of the bureaucracy of the Gendarmerie General Command, the theories of Weberian bureaucracy were examind in detail. In the first part of the study, the concepts breaucracy, in the second part, the history of the Turkish Armed Forces and the components of it are examined. Then the history and bureaucracy and bureaucratic structure of the Gendarmerie General Command were elaborated. In the first chapter of the study, the legal basis of the military bureaucracy, the organization and personnel structure and the activities in the national and international fields were discussed with the help of Weberian bureaucracy theory. In the analysis section, structural and functional analysis of the bureaucracy of the Gendarmerie General Command is emphasized. This study, which examines the bureaucratic structure of the Turkish Armed Forces and Gendarmerie General Command undergoing a new structuring process, is considered to contribute to the literature.