Osmanlı'nın son çeyreğinde otelcilik ve otelcilik faaliyetleri
Hotels and hotel's activities in the last quarter of Ottoman
  1. Tez No: 622522
  2. Yazar: BEYHAN NEHİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Turizm, History, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Modernleşme, Otel, Otelcilik, Ottoman, Modernization, Hotel, Hospitality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Kervansaraylar ve hanlar on dokuzuncu yüzyılın sonlarına değin Osmanlı Devleti'nde konaklama hizmeti veren yapılar olmuşlardır. Menziller ve külliyeler etrafında şekillenen bu yapılar hayır amacıyla Padişahlar ve ileri gelen devlet adamları tarafından tesis olunan vakıf yapılardır. Yaşanılan iç ve dış gelişmeler sonucu on sekizinci yüzyılda öncelikli olarak askeri alanda başlayan Osmanlı'da modernleşme süreci, on dokuzuncu yüzyıl itibariyle siyasi, idari, ekonomik, kültürel ve toplumsal bir köklü dönüşüm halini alır. On sekizinci yüzyılın ikinci yarısından sonra Avrupa şehir hayatına hızlı sanayileşmenin sonuçlarından biri olarak konaklama birimleri bağlamında oteller girer. Osmanlı Devleti şehir hayatında ise oteller, on dokuzuncu yüzyılın ilk yarısı itibariyle şehirlerde yerini alır. Tanzimat ve Islahat Fermanlarının ilanları akabinde hızlı bir gelişme gösteren otelcilik faaliyetleri, 1890'lı yıllarda Avrupa'daki otellerin seviyesine ulaşır. İmparatorluk, en çalkantılı döneminde şehirlerinde yer edinen bu yeni pratiğin kendi kontrolünde ilerlemesi için bir takım önlemlere başvurur.
Özet (Çeviri)
Caravanserais and inns were buildings that provided accommodation services in the Ottoman Empire until the end of the nineteenth century. These structures, which are spaped around the ranges and the complexes, are the foundation structures established by the Sultans and the leading statesmen for charity purposes. As a result of the internal and external developments experienced in the military field in the eighteenth century, the modernization process in the Ottoman Empire became a radical political, administrative, economic, cultural and social transformation as of the 19th century. After the second half of the eighteenth century, European city life enters hotels in the context of accomodation as one of the result of rapid industrialization. In the urban life of the Ottoman Empire, hotels took their place in the cities as of the first half of the nineteenth century. After the announcements of the Tanzimat and Islahat Fermans, rapidly developing hotel activities reached the level of hotels in Europe in the 1890s. The Empire resorted to a number of measures to ensure that this new practice, which took its place in the cities during its turbulent period, would proceed under its control.