Yaratıcı dramanın ilköğretim 4. sınıf insan hakları, yurttaşlık ve demokrasi dersinde kullanılması
The use of creative drama in 4th grade human rights, citizenship and democracy course
  1. Tez No: 622605
  2. Yazar: FERHAT ALATAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcı Drama, İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi, Başarı, Etkin Vatandaşlık, Creative Drama, Human Rights, Citizenship and Democracy, Success, active citizenship
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırma, Kasım 2017-Ocak 2018 tarihleri arasında Kayseri İlinin Kocasinan İlçesi'nde bulunan bir ilkokulda yapılmıştır. 4. Sınıf İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi dersinde“Hak, Özgürlük ve Sorumluluk - Adalet ve Eşitlik”ünitesinin yaratıcı drama yöntemi ile işlenebilirliği araştırılmıştır. Böylelikle öğrencilerde etkin vatandaş olmada, yaratıcı drama yönteminin 4. Sınıf İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi dersinin öğretiminde etkili olup olmadığı ve yaratıcı drama yönteminin bu ders kapsamında öğrenci başarısına etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Deney grubunda yaratıcı drama yöntemiyle hazırlanmış ders planları ile öğretim gerçekleştirilirken, kontrol grubundaki öğrencilere programın ön gördüğü yöntem ve tekniklerle öğretim yapılmıştır. Deney grubu için uygulanan ders planları uzman görüşü doğrultusunda araştırmacı tarafından hazırlanmıştır. Araştırmada Etkin Vatandaşlık Ölçeği ve Öğrenci Başarı testlerinden elde edilen veriler çalışmada kullanılmış ayrıca yaratıcı drama ile ilgili öğrencilerin görüşleri alınmıştır. Araştırma sonuçlarından elde edilen bulgular; yaratıcı dramanın İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi dersinde bir yöntem olarak kullanımının öğrencilerde ders başarısını ve öğrenilen bilginin kalıcılığı üzerinde olumlu yönde etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research was conducted between November 2017 and January 2018 in an elementary school in Kocasinan district of Kayseri. In the 4th Grade Human Rights, Citizenship and Democracy course,“Rights, Freedom and Responsibility - Justice and Equality”unit was researched on creative drama method. Thus, it is aimed to determine whether the creative drama method is effective in teaching 4th grade Human Rights, Citizenship and Democracy course and the effect of creative drama method on the achievement of the students in this course. In the research, quasi-experimental design with pre-test and post-test control group, one of the quantitative research methods, was used. In the experimental group, while teaching was carried out with lesson plans prepared with creative drama method, the students in the control group were taught with the methods and techniques prescribed by the program. The lesson plans for the experimental group were prepared by the researcher in accordance with the expert opinion. In the research, the data obtained from the effective citizenship scale and student achievement tests were used in the research and also, the opinions of the students about creative drama were learned. Findings obtained from the research results; The use of creative drama as a method in Human Rights, Citizenship and Democracy course has a positive effect on the success of the course and the permanence of the knowledge learned.