Tüketici hukuku mevzuatı çerçevesinde taksitle satış sözleşmeleri
Installment sales contracts as per scope of consumer law legislation
  1. Tez No: 622637
  2. Yazar: BANU İMADOĞLU AKSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KARAKOCALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici, Taksitle satış sözleşmesi, Cayma hakkı, Alıcı, Satıcı, Consumer, Installment sales contract, Right to withdrawal, Buyer, Seller
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Taksitle Satış Sözleşmeleri, satış bedelinin taksit taksit ödenmesini içeren ve günümüzde yaygın şekilde uygulanan bir çeşit satış sözleşmesidir. Taksitle satış sözleşmeleri sayesinde, alım gücü yeterli olmayan tüketici veya alıcı, almak istediği mal ya da hizmete daha kısa sürede kavuşmakta ve fakat ödemesini kısım kısım olarak yapmaktadır. Buna karşılık satıcı ya da sağlayıcı da mal ya da hizmeti sunarak ekonominin canlanmasını sağlamaktadır. Bu çalışmada taksitle satış sözleşmeleri öncelikle tüketici hukuku mevzuatı çerçevesinde incelenmiş olmakla beraber Türk Borçlar Kanunu içerisindeki hükümlerin de yeri geldiğinde uygulama bulacak olması nedeniyle Türk Borçlar Kanunu içerisinde yer alan düzenlemelere de yer verilmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde taksitle satış sözleşmelerinin tanımı, hukuki niteliği ve unsurları üzerinde durulmuş, daha sonra taksitle satış sözleşmelerinin kurulması ile hükümlerine yer verilmiştir. Ardından taksitle satış sözleşmelerinin benzer sözleşmeler ile ilişkisi değerlendirilmiş ve son bölümde taksitle satış sözleşmelerinin sona ermesine ilişkin açıklamalar yapılmıştır. Sonuç itibari ile yaygın uygulama bulan taksitle satış sözleşmeleri tüketiciler ve alıcılar lehine kanun koyucu tarafından düzenlenmiştir. Özellikle taksitle satış sözleşmelerinde tüketicinin cayma hakkı kanun koyucu tarafından getirilen önemli bir haktır.
Özet (Çeviri)
Installment Sales Contract is a kind of sales contract that is widely applied today, which includes the payment of the sales price in installments. With the help of the installment sales agreements, the consumer or buyer who does not have sufficient purchasing power can get the goods or services in a shorter period of time but he/she pays in part. On the other hand, the seller or provider also provides goods or services to revive the economy. In this study, sales contracts in installments are examined primarily within the framework of consumer law legislation, however, as the provisions of the Turkish Code of Obligations will be applied when necessary, the provisions in the Turkish Code of Obligations are also included. In the first section of the study, the definition, legal characteristics and elements of the installment sales contracts are emphasized. Afterwards, the relationship between installment sales agreements and similar agreements was evaluated and in the last section explanations regarding the end of installment sales agreements were made. As a result, the installment sales contracts, which are widely applied, are regulated by the legislator in favor of consumers and buyers. Especially in installment sales contracts, the right of the consumer to withdraw is an important right brought by the legislator.