Cumhuriyet Döneminde gündelik hayat: Yaz mevsimleri (1928-1938)
Daily life in the Republic Period: Summer seasons (1928-1938)
- Tez No: 622649
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL YAKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Yaz mevsimi, Boş zaman, Çalışan sınıflar, Plajlar, Moda, Sağlık, Summer, Leisure, Working classes, Beaches, Fashion, Health
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Mevsimler insan hayatını etkileyen doğal döngülerdir. Kişi, her mevsim değişimi sırasında kendini ve hayatını yeni baştan kurgulama zorunluluğu hisseder. Bu, insanın hal ve hareketlerindeki çeşitliliğin nedenlerinden biridir. Yaz mevsimleri ise bu yıllık döngünün en naif olanıdır; insanın kaygılarının dindiği, yuvasından dışarıya çıktığı, doğaya karıştığı bir dönemdir. Bu açıdan yaz mevsimi içindeki davranışlar, diğer mevsimlere göre daha eğlenceli görünürler. Bu eğlenceli davranışlardan biri de kumsalı etkin bir biçimde kullanmaktır. İnsan, tarihsel süreç içerisinde çeşitli koşullar bir araya geldiğinde gruplar halinde plajları kullanmaya başlamıştır. Plajların kullanımı ilkin sağlık bulmakla ilintili olmuş, bir süre sonra da bu eğlenceli edimlerden birine dönüşmüştür. Zaman içinde plajı kullanmanın anlamı değişirken, onun mekansal kalıplarında ve içeriğinde barındırdığı enstrümanlarda da belli bir dönüşüm gözlenmiştir. Örneğin, önceleri deniz suyuyla temas sırasında deniz kabinleri ya da deniz hamamları kullanılmış, zaman içerisinde bu yapay mekanların kullanımından vazgeçilmiştir. Bu tez, plajların hangi dönemde kullanılmaya başlandığını araştırmakta ve bu kullanımın Cumhuriyet dönemi için anlamını sorgulamaktadır. Bu kurgunun tarihsel anlamda izini sürmek insanı yeni baştan tanımaktır.
Özet (Çeviri)
Seasons are natural cycles that affect human life. During every season change, one feels obliged to re-establish himself and his life. This is one of the reasons for the diversity of human condition and movement. Summer is the most naive part of this annual cycle; it is the period in which people's worries diminish, go out of their nests and mix with nature. For this reason, behaviors in the summer seem more fun than in other seasons. One of these behaviors is to use the beach effectively. When various conditions came together, people started to use the beaches in groups. The use of the beaches was first related to finding health, and after a while it turned into a fun act. While the meaning of using the beach had changed over time, a certain transformation had been observed in its spatial patterns and instruments. For example, sea cabins or sea baths were used in the course of contact with sea water; over time, the use of these artificial spaces was abandoned. This thesis investigates the period in which the beaches started to be used and questions the meaning of this usage for the Republican period. Tracing this historical act means getting to know people again.