Çok partili hayata geçişte muhafazakâr basının Kemalizm'e bakışı (1945-1960)
The conservative press on Kemalism in the transition to multi-party life (1945-1960)
- Tez No: 622650
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL YAKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Tarih, Journalism, History
- Anahtar Kelimeler: Kemalizm, Laiklik, Din, Muhafazakâr Basın, Kemalism, Secularism, Religion, Conservative Press
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Türkiye'de 1945-1960 arası dönem hem çok partili hayata geçiş hem de CHP iktidarının el değiştirmesi dolayısıyla oldukça mühim bir sürece işaret eder. Öte yandan Soğuk Savaş'ın damga vurduğu iki kutuplu dünya düzeninde Türkiye'nin demokrasi bloğunun temsilcisi olan Batı'nın yeni lideri ABD'ye doğru yakınlaşması siyasal, sosyal ve ekonomik dengeleri değiştirmiştir. Dengelerin değişmesi, sosyal anlamda İslamî değerlerin etkili olduğu grupların sessizliğini bozduğu yeni bir dönem başlatmıştır. Toplumun hatırı sayılır bir çoğunluğunu temsil eden muhafazakâr gruplar, çıkardıkları süreli yayınlar aracılığıyla Tek Parti dönemi ve Kemalist düşünceyi kıyasıya eleştirerek bu devreye damga vurmuşlardır. Bu eleştiriler neticesinde özellikle de laiklik konusunda birtakım esnemeler yapılmış; dini yaşayış ve din eğitimi konusunda yeni kararlar alınmıştır. Daha da önemlisi bundan sonra siyasi partilerin gerekli popülizmi sağlamak adına İslami söylemlere daha fazla başvurmasıyla Türkiye'de siyasi dilin değiştiği bir dönem başlamıştır.
Özet (Çeviri)
Transition to a multiparty period from 1945-1960 indicates long life in Turkey as well as quite a momentous change hands due to the power of the RPP. On the other hand, the Cold War's bipolar world order hallmark struck by the representative of the Western block in Turkey's democracy, the new leader of the US rapprochement towards political, social and economic balance has changed. The change of balances has started a new era in which social values have affected the silence of the groups in which Islamic values are effective. Conservative groups, representing a considerable majority of the society, criticized the Single Party period and Kemalist thought through their periodicals. As a result of these criticisms, there have been some stretches, especially on secularism; new decisions were made on religious living and religious education. More importantly, after more contact with the Islamic discourse necessary to ensure the populism of political parties in Turkey began a period in which the change of the political language.