Akdeniz ülkelerinde turizmin gelir dağılımı adaletsizliği üzerindeki etkileri
The impact of tourism on income inequality in Mediterranean countries
- Tez No: 622657
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERT TOPCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Turizm, Economics, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Gelir Dağılımı Adaletsizliği, Akdeniz Ülkeleri, Panel Veri, Tourism, Income Inequality, Mediterranean Countries, Panel Data
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Turizm ekonomisi literatüründeki çalışmalar genellikle turizm ile makroekonomik göstergelerin ilişkisi üzerine odaklanmaktadır. Ancak, bu çalışmalardan çok azı turizmin gelir dağılımı adaletsizliği üzerindeki etkisini incelemiştir. Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerde turizmin ekonomide oynadığı önemli rolden yola çıkarak bu çalışmada Akdeniz ülkelerinde turizmin gelir dağılımı adaletsizliği üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla Akdeniz'e kıyısı olan 16 ülkenin 1995-2018 dönemine ait yıllık verileri Havuzlanmış Ortalama Grup (PMG) tahmincisi ile analize tabi tutulmuştur. Elde edilen bulgular, turizm gelirlerinin gelir dağılımı adaletsizliği üzerindeki etkisinin ters U biçiminde olduğuna işaret etmektedir. Buna göre Akdeniz ülkelerinde turizm katkısı arttıkça gelir dağılımı adaletsizliği belli bir eşik değere kadar kötüleşmekte, bu değerden sonra artan turizm dağılımı daha adil hale getirmektedir. Bulgu, turizm-gelir adaletsizliği ilişkisinde Kuznets tipi bir ilişki olduğunu doğrulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Studies in tourism economics literature have commonly focused on the relationship between tourism and macroeconomic indicators. Among these studies, however, very limited number of studies has investigated the impact of tourism on income inequality. Given the importance of tourism in economic activities in the Mediterranean Region, this thesis examines the impact of tourism on income inequality. To this end, annual observations spanning from 1995 to 2018 for 16 Mediterranean countries has been utilized in the empirical framework using Pooled Mean Group (PMG) estimator. Empirical findings indicate that the impact of tourism on income inequality exhibits an inverted U-shaped pattern. This result shows that increasing tourism revenues worsens the income distribution in Mediterranean countries up to a threshold level; then income distribution improves as tourism revenues increase beyond this level. This finding confirms the validity of Kuznets Curve hypothesis in the tourism-inequality nexus.