Konaklama vergisinin yerel yönetimlere aktarılması önerisi
Suggestion to transfer accommodation tax to local governments
- Tez No: 968540
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ALTINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Turizm, Public Administration, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Antalya, Belediye gelirleri, Konaklama, Konaklama vergisi, Turizm, Antalya, Municipal revenues, Accommodation, Accommodation tax, Tourism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Çalışmamızda Türkiye'de turizmin yoğunlaştığı bölgelerde belediyelerin artan hizmet yükü ile bu yükün finansmanında kullanılabilecek potansiyel gelir kaynaklardan biri olan konaklama vergisi ele alınmıştır. Çalışma kapsamında, öncelikle Türkiye'de belediyelerin mevcut gelir kaynakları dağılımı analiz edilerek belediyelerin genel bütçe vergi gelirlerine olan bağımlılıkları ve bütçe açıkları ortaya konulmuştur. Çalışmanın devamında Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Hollanda, Portekiz, İsviçre, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde uygulanan konaklama vergisi sistemleri karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Bu ülkelerde verginin hangi idareler tarafından tahsil edildiği, oranları/tutarları ve gelirlerin hangi amaçlarla kullanıldığı araştırılmış ve bu ülkelerde konaklama vergilerinin genellikle yerel yönetimler tarafından tahsil edildiği ve tahsil edilen gelirin turizm altyapısının güçlendirilmesinde kullanıldığı tespit edilmiştir. Ancak Türkiye'de konaklama vergisinin genel bütçe geliri olarak merkezi idare tarafından tahsil edildiği ve mahalli idareler arasında nüfus, gelişmişlik endeksi gibi kıstaslara göre pay verildiği görülmektedir. Çalışmamızda konaklama vergisinin gelir kaynağı ortaya konularak Antalya, Muğla, İstanbul gibi bazı illerin vergi gelirinin kaynağını oluşturmadaki önemine dikkat çekilmiştir. Sonuç olarak, konaklama vergisinin doğrudan yerel yönetimlere aktarılmasının, turizmin yol açtığı artan hizmet ihtiyacının daha etkin ve sürdürülebilir bir biçimde karşılanmasına olanak tanıyacağı savunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the accommodation tax as a possible source of income to help municipalities in Turkey manage the growing demand for services in popular tourist areas. First, it looks at how municipalities in Turkey currently get their income and shows that they rely heavily on the central government's tax revenues, which leads to budget problems. Then, the study compares how accommodation taxes are used in countries like Germany, France, Italy, Spain, the Netherlands, Portugal, Switzerland, Japan, and the United States. It explains who collects the tax, how much is charged, and how the money is used. In most of these countries, local governments collect the tax and use it to improve tourism services and infrastructure. In Turkey, however, the central government collects the accommodation tax and distributes it to local governments based on factors like population and development level. In the third part of the study, the importance of cities like Antalya, Muğla, and Istanbul in generating this tax income is highlighted. As a result, it has been argued that directly allocating the accommodation tax to local governments would enable a more effective response to the increasing demand for services caused by tourism.