The effects of exchange rate dynamics on trade balance in Turkish economy
Türkiye ekonomisinde döviz kuru dinamiklerinin ticaret dengesi üzerindeki etkileri
- Tez No: 622699
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLGİN BARİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret Dengesi, J-Eğrisi, Reel Efektif Döviz Kuru, ARDL modeli, Trade Balance, J-Curve, Real Effective Exchange Rate, ARDL model
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışma, Türkiye ekonomisinde dalgalı döviz kuruna geçiş sonrası döviz kurundaki değişimlerin ve dalgalanmaların dış ticaret dengesi üzerindeki etkilerini araştırmaktadır. Bu amaçla dört ayrı model geliştirilmiştir. Bu modeller 2003-2018 arası dönem için çeyreklik ve aylık veriler kullanılarak ARDL yöntemi ile tahmin edilmektedir. Araştırmanın temel çıkış noktası Türkiye ekonomisinde J-Eğrisi teorisinin geçerliliğini incelemektir. Çalışmada kullanılan temel modelin analiz sonuçlarına göre Türkiye ekonomisinde ilgili dönemde dış ticaret dengesinde J-Eğrisi etkisi ortaya çıkmamaktadır. Buna göre döviz kurundaki değişimlerin dış ticaret dengesi üzerindeki etkisi sınırlıdır. Bunun temel nedeni ise Türkiye ekonomisinde yurtiçine ve yurtdışına yönelik üretimde yüksek oranda ithal ara malı ve girdi kullanılmasıdır. Bu durumu analiz etmek için tahmin edilen ikinci modelin sonuçları da bunu doğrulamaktadır. Çalışmada ayrıca döviz kurundaki dalgalanmaların dış ticaret dengesi üzerindeki etkileri de araştırılmaktadır. Bu amaçla tahmin edilen model sonuçları döviz kurundaki dalgalanmanın kısa vadede pozitif, uzun vadede ise negatif etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca üretimdeki değişmelerin dış ticaret dengesi üzerinde negatif etkisi bulunmuştur. Modeller yardımıyla elde edilen sonuçlar Türkiye ekonomisinin üretim ile ilgili temel yapısal sorununun ithal ara malı ve girdi kullanımı olduğunu göstermektedir. Bu nedenle dış ticaret dengesi üzerinde döviz kurunun etkisi teorik beklentilerden farklı gerçekleşmektedir. Çalışmanın ulaştığı temel politika sonucu üretimde yerli ara malı ve girdi kullanımının artırılarak dış ticaret dengesinin iyileştirileceği yönündedir.
Özet (Çeviri)
This study researches the effects of changes and volatility in the exchange rate on the trade balance after the transition to the floating exchange rate in the Turkish economy. For this purpose, four different models have been developed. These models are estimated by the ARDL method by using quarterly and monthly data from 2003 through 2018. The starting point of the research is to examine the validity of the J-Curve theory in the Turkish economy. According to the results of the analysis of the main model used in the study, there is no J-Curve effect on the trade balance in the related period. The results state that the effect of changes in exchange rates on the foreign trade balance is limited. The main reason for that is the high usage of imported intermediate goods and inputs in production. The results of the second model estimated confirm this situation. The study also investigates the effects of exchange rate fluctuations on the trade balance. For this purpose, estimated model results show that the exchange rate fluctuation has a positive effect in the short term and a negative effect in the long term. Moreover, the changes in production harm the trade balance. The results of analysis show that the fundamental structural problem of Turkey's economy is the usage of imported intermediate goods and inputs. Therefore, the effect of the exchange rate on trade balance differs from theoretical expectations. The main policy result of the study is that foreign trade balance might be improved by increasing the usage of domestic intermediate goods and inputs in production.