Current account dynamics in Turkey
Türkiye'de dış ticaret dinamikleri
  1. Tez No: 116718
  2. Yazar: ÖZLEM SERPİL HAKVERDİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret, İhracat, İthalat, Ticari Denge, Eşbütünleşme, Türkiye. ıı, Current Account, Export, Import, Balance of Trade, Cointegration, Turkey
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
oz TÜRKİYE'DE DIŞ TİCARET DİNAMİKLERİ Hakverdi, Özlem Serpil Yüksek Lisans, İktisat Bölümü, Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Erdal Özmen Eylül 2002, 46 sayfa Bu çalışmada Türkiye'de dış ticaret dinamikleri Johansen eşbütünleşme yöntemi kullanılarak incelenmektedir. Dış ticaret dinamikleri Türkiye'nin ihracat arzı, ithalat talebi ve ticari denge denklemlerinin tahmin edilmesiyle incelenmiştir. Buradaki amaç reel efektif döviz kurunun, reel ülke gelirinin, reel dünya gelirinin ve ticaret hadlerinin etkilerini araştırmaktır. Johansen eşbütünleşme yöntemi bize eşitlikler ve açıklayıcı değişkenler arasında eşbütünleşme vektörlerinin varlığını göstermiştir. Sonuçlar, reel efektif döviz kurunun uzun dönemde ticari denge üzerinde anlamlı bir etkisi olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, ticaret hadlerininde anlamlı bir etkisi vardır ve bu etkinin miktarı reel efektif döviz kurunun etkisinden büyüktür. Diğer değişkenlerin yani reel ülke geliri ve reel dünya gelirininde uzun dönemde dış ticaret üzerinde etkileri olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CURRENT ACCOUNT DYNAMICS IN TURKEY Hakverdi, Özlem Serpil M.S., Department of Economics, Supervisor: Assoc. Prof. Dr Erdal Özmen September 2002, 46 Pages This paper investigates the current account dynamics in Turkey by using Johansen cointegration procedure. This is done by estimating the export supply, import demand, and the balance of trade equations for Turkey. The aim is to analyze the effects of the real exchange rate, the real domestic output, the real world output, and the terms of trade on the balance of trade. The Johansen cointegration analysis shows the existence of the cointegration relationships between the equations and their explanatory variables. The results indicate that the real exchange rate is significant in the long-run in the balance of trade equation. Moreover, the terms of trade has also significant effect on the current account in the long-run and its magnitude is relatively higher than the real exchange rate. The other variables, the real domestic output and the real world output, also have influence on the current account in the long-run.