Turizm faaliyetleri kararında ağızdan ağıza pazarlama ve sosyal medyanın rolü: Atatürk Üniversitesi akademisyenleri üzerine bir araştırma
The role of word of mouth marketing and social media in the decision of tourism activities: A research on the academicians of Atatürk University
- Tez No: 622766
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLGÜN BİLİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Tourism activity, social media, word of mouth marketing
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Sosyal medyada ortaya çıkan gelişmeler özellikle turizm pazarlamasında önemli bir mecra olarak görülmeye başlamış bu durum ise bireylerin turizm faaliyeti kararlarını etkiler hale gelmiştir. Tüketicilerin pazarlama anlamında gücünü fark eden, yaratıcılık ve yenilikçiliğe açık işletmeler, özellikle ağızdan ağıza pazarlama ile birlikte ilgili mesajlarının yayılmasında tüketicilerin de desteğini alarak bu sürece dahil olmalarını sağlamış, böylelikle kendilerini işletmenin bir parçası olarak hissetmelerini sağlayarak, aralarında sağlam bir güven duygusu ve bağ oluşturmuşlardır. Bu bağlamda sosyal medya ve ağızdan ağıza pazarlama, turizm faaliyetlerinde önemli ölçüde rolü olan bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmanın kavramsal çerçevenin açıklanması bağlamında, birinci bölümde turizm ile ilgili tanımlayıcı kavramlara, ikinci bölümde ağızdan ağıza pazarlamayı açıklayan tanımlayıcı kavramlara, üçüncü bölümde sosyal medya ve sosyal medya pazarlamasını açıklayan tanımlayıcı kavramlara yer verilmiştir. Son bölüm olarak ise turizm faaliyetleri kararında ağızdan ağıza pazarlama ve sosyal medyanın rolünü belirlemek için bir araştırma sunulmuş ve Erzurum'da bulunan Atatürk Üniversitesi akademisyenleri üzerinde anket uygulaması sonuçları değerlendirilmiştir. Bu verilerin analiz edilmesinde SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır. Bu bağlamda güvenirlilik analizi, frekans analizi ve standart sapma-aritmetik ortalama ve kurulan hipotezlerin testi için Bağımsız t-İstatistiği ve Tek Yönlü Varyans (ANOVA) analizi yapılmıştır. Elde edilen bulgular literatür taraması yoluyla elde edilen bilgiler ışığında yorumlanmış ve ağızdan ağıza pazarlama ve sosyal medyanın turizm faaliyetleri kararında etkin bir role sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The developments that come up in social media, provide here to be seen as a marketing unit and so they have begun to direct people's decisions of tourism activities. Managements that realized power of consumers in sense of marketing, especially with the word of mouth marketing, have allowed the consumers to be included into this process by getting support of consumers about propagating the marketing messages that they created, so they have formed a strong trust and relation between them by making them feel as a part of the management. In this case social media and word of mouth marketing encounter us as an instrument that has an important role in tourism activities. In the context of clarification of conceptional framework; at the first part of this study, descriptive concepts related to tourism, at the second part, descriptive concepts explaining word of mouth marketing, at the third part, social media and descriptive concepts explaining social media marketing are included. A research on defining the role of word of mouth marketing and social media in the decision of tourism activities is submitted as a final part and the results of a questionnaire on academicians of Atatürk University in Erzurum are interpreted. SPSS 22.0 package programme has been used for analyzing these datas. Accordingly, reliability analysis, frequency analysis and standard deviation- arithmetic mean and independent t- statistics and one- way anlysis of variance (ANOVA) have been mad efor testing hypotheses. The obtained findings have been commented according to the information got by literatüre review and it has been decided that the word of mouth marketing and social media have an effective role in decision of tourism activities.