Basılı ve elektronik dergilerin görsel kimlik devamlılığının incelenmesi ve elektronik dergi tasarımı önerisi
An analysis on continuity of visual identity of printed and electronic magazines: A proposal for electronic magazine design
  1. Tez No: 622778
  2. Yazar: BİLGE YÜKSEL KİRİŞCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN ZOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, Editöryal Tasarım, Dergi Tasarımı, Görsel Kimlik, Elektronik Dergi, Elektronik Yayıncılık, Graphic Design, Editorial Design, Magazine Design, Visual Identity, Electronic Magazine, Electronic Publishing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu tez çalışmasında amaçlanan basılı ve elektronik mecralarında birlikte var olduğu günümüzde dergilerin basılı ve elektronik edisyonlarının arasında görsel kimlik devamlılığını her iki mecrada tutarlı bir biçimde sağlayıp/sağlayamadığı ya da ne ölçüde sağladığını araştırmaktır. Çalışmada basılı ve elektronik yayınların gelişim süreçleri, elektronik yayın türleri ve formatları literatür taraması yapılarak araştırılmıştır. Basılı ve elektronik dergi tasarımında görsel kimliği oluşturan unsurlar incelenmiş, seçilen beş dergi (National Geographic Türkiye, Skylife, Harvard Business Review Türkiye, Log, Wired Magazine) logo, biçim ve kapak, sayfa yapısı, tipografik kararlar ve renk kullanımı açısından analiz edilmiştir. Bu analiz sonucunda elde edilen verilerin ışığında Akdeniz'den dergisi için yeni bir tasarım önerisi sunulmuştur. Akdeniz'den dergisi için öncelikle akıllı telefonlar için bir tasarım dili oluşturulmuş, ardından bu tasarım, görsel kimliği tutarlı olarak devam ettirecek bir biçimde basılı edisyona aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to research the visual identity continuity of the printed and numeric editions of magazines and to find out whether or not, or how much they show consistency in these two areas where both published and electronic media exist nowadays. In the study, the development process, electronic publishing varieties and the formats of the printed and electronic media have been researched by literature review. The factors that form the visual identity in printed and electronic magazine design have been researched and five chosen magazines (National Geographic Turkey, Skylife, Harvard Business Review Turkey, Log, Wired Magazine) have been analyzed by logo, style and cover, page setup, typographic decisions and use of color. As a result of this analysis and in the light of the data acquired, a new proposal for design has been offered to Akdeniz'den magazine. Primarily a design language for smartphones has been constituted and this design has been transferred to the printed edition in a form to maintain the visual identity consistent.