DNA hasarına karşı plantago lancelota ekstraktının ve luteolin-7-B-D-gligozit'in insan lenfosit ve hep-G2 hücrelerinde iyileştirici etkilerinin araştırılması
Investigation of the therapeutic effects of plantago lancelota extract and luteolin-7-B-D-glycoside against DNA damage on human lymphocyte and hep-G2 cells
  1. Tez No: 622779
  2. Yazar: MERVE BENZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENGÜL YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Antikanseoroejen, genotoksisite, Hep-G2, lenfosit, Luteolin-7-B-D-gligosid, P. Lanceolata, Anticancerogenic, genotoxicity, Hep-G2, lymphocyte, Luteolin-7-B-D-glycocide, P. lanceolata
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
DNA Hasarına Karşı Plantago lancelota Ekstraktının ve Luteolin-7-B-D-Gligozit'in İnsan Lenfosit ve Hep-G2 Hücrelerinde İyileştirici Etkilerinin Araştırılması Amaç: Plantago lanceolata (P. lanceolata), başta yara iyileştirme olmak üzere çeşitli hastalıkların iyileştirilmesi veya belirtilerinin giderilmesi amacıyla tüketilen fitoterapötik bir bitki türüdür. Luteolin-7-B-D-gligozit (LDG) ise antioksidan, antigenotoksik ve antikanserojen özellikleri ile bilinen ve P. lanceolata'nin en önemli komponenetlerinden olan bir flavoanoidtir. Bu çalışmada insan lenfosit ve Hep-G2 hücrelerinde P. lanceolata'nın metanol ekstraktının ve LDG'nin olası antigenotoksik etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Bu çalışmada insan lenfosit ve Hep-G2 hücreleri kullanıldı. DNA hasarı olan ve olmayan hücrelere P. lanceolata metanol ekstraktının 200 ve 500 μg/ml ile LDG'nin 10, 20 ve 30 μM dozları uygulanarak kardeş kromatid değişim testi (KKD) ve komet analizleri ile antigenotoksik etkileri incelendi. Bulgular: Çalışma grupları arasında sadece bitki ekstratının yüksek dozu KKD frekansını artırdı. Lenfosit hücrelerinde sadece P. lanceolata ekstratı ve LDG'nin en yüksek konsantrasyonları komet parametrelerini artırarak genotoksik etki gösterirken DNA hasarlı hücrelerde tüm test maddelerinin uygulama dozları genotoksisiteyi azaltıcı etki gösterdi. HepG2 hücrelerinde ise hem bitki ekstraktının hem de LDG'nin tüm konsantrasyonları komet oluşumunu artırarak genotoksik etki gösterirken DNA hasarlı hücrelerde ise bitki ekstraktı grupları ile LDG'nin minimum konsantrasyonunun genetik hasarı azaltıcı etki gösterdiği tespit edildi. Sonuç: P. lanceolata bitkisi ve LDG insan lenfosit hücrelerinde düşük konsantrasyonlarda anti-genotoksik yüksek konsantrasyonlarda ise genotoksik etki gösterirken HepG2 hücrelerinde tüm konsantrasyonlarda genotoksik etki gösterdi. Böylece P. lanceolata bitkisinin ve LDG'nin doza bağlı olarak sağlıklı hücrelerde antigenotoksik, kanser hücrelerinde ise genotoksik etki göstererek antikanserojen olduklarını söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of the Therapeutic Effects of Plantago lancelota Extract and Luteolin-7-B-D-Glycoside Against DNA Damage on Human Lymphocyte and Hep-G2 Cells Aim: Plantago lanceolata (P. lanceolata) is used a phytotherapeutic plant consumed to treat or avoid of symptoms of various diseases. Luteolin-7-B-D-glycoside (LDG) is a flavoanoid which is known for its antioxidant, antigenotoxic and anticarcinogenic properties and is one of the most important components of P. lanceolata. This study aimed to investigate the possible antigenotoxic effects of the methanol extract of P. lanceolata and LDG on human lymphocyte cells and Hep-G2 cells. Materials and Methods: This study were used human lymphocyte cells and Hep-G2 cells. The DNA damaged and undamaged cells were treated with 200 and 500 μg/ml of P. lanceolata methanol extract and 10, 20 and 30 μM doses of LDG and examined sister chromatid exchange test (SCE) and antigenotoxic effect. Results: Among the study groups, only high dose of plant extract increased the frequency of SCE. In lymphocyte cells only the highest rates of P. lanceolata extract and LDG have a effect by increasing the parameters of the comet, whereas in DNA damaged cells, all test applications application doses have a reducing effect on genotoxicity. In HepG2 cells, all concentrations of both plant extract and LDG showed a genotoxic effect by increasing the formation of comet, whereas in DNA damaged cells, the minimum concentration of plant extract groups and LDG were found to reduce genetic damage. Conclusion: P. lanceolata and LDG have anti-genotoxic effect at low concentrations and genotoxic effect at high concentrations in human lymphocyte cells, while genotoxic effect at all concentrations in HepG2 cells. We can say P. langeolata plant and LDG that it is antigenotoxic effect showing in non-damage cells dose dependent, while anticarcinogenic effect showing in non-damage cancer cells.