Yerel yönetimlerde sosyal belediyecilik: Başakşehir Belediyesi örneği
Applications of social municipality Basaksehir Municipality
- Tez No: 622814
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Belediyeler, Sosyal Politika, Sosyal Belediye, Local Governments, Municipalities, Social Policy, Social Municipality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Günümüzde gelişmiş veya gelişmekte olan birçok ülkede sosyal politikaların uygulanmasında merkezi yönetimle birlikte belediyeler de önemli sorumluluklar üstlenmektedir. Bu noktada sosyal devlet anlayışını sağlamada vatandaşa en yakın birimlerden destek alınmaktadır. Ülkemizde de belediyelerin son dönemlerde sosyal politika kapsamındaki uygulamaları onları önemli bir aktör konumuna getirmektedir. Belediyelerin sosyal belediyecilik hizmetleri ülkemiz açısından önemli bir gerçekliktir. Belediyeler merkezi yönetimin imkânları ile toplumsal sorunları çözebilmede yetersiz kaldığı durumlarda üstlendiği sosyal belediyecilik rolüyle merkezi yönetimin yükünü hafifletmektedir. Bu çalışmada da sosyal belediyecilik kavramının teorik temelleri üzerinde durulduktan sonra Başakşehir Belediyesi örneği üzerinden sosyal belediyecilik hizmetlerine dönük uygulamalara yer verilmektedir. Nitel analiz tekniklerinden içerik analizi yöntemi kullanılan çalışmada Başakşehir Belediyesi'nin 2015-2018 yılları arasında sosyal belediyecilik kapsamındaki uygulamaları Başakşehir Belediyesi'nin yıllık faaliyet raporları ve ile ilgili literatürden hareketle incelenmektedir. Çalışmanın belediyelerin özenle yürüttükleri sosyal belediyecilik uygulamalarının sürekli kılınmasına yardımcı olacağı düşünülmektedir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre Başahşehir Belediyesi sosyal Belediyecilik kapsamındaki uygulamaları ile şehirde yaşayanların refah seviyesini yükseltmeye, toplumda sosyal dengeyi kurmaya, sosyal barışı ve adaleti sağlamaya çalışarak yerel kalkınmaya destek olmaktadır. Belediye sunduğu hizmetlerde toplumun dezavantajlı kesimlerine sosyal eşitliği sağlayacak düzeyde ayni ve nakdi yardımlarda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, in many developed or developing countries, municipalities assume important responsibilities along with the central government in the implementation of social policies. At this point, support is obtained from the units closest to the citizen in providing the understanding of social state. In our country, the recent applications of municipalities within the scope of social policy make them an important actor. Social municipal services of municipalities are an important reality for our country. Municipalities alleviate the burden of central government with the role of social municipality in cases where it is inadequate to solve social problems with the possibilities of central government. In this study, after focusing on the theoretical foundations of the concept of social municipality, applications of social municipality services are given through the example of Başakşehir Municipality. In this study, which is one of the qualitative analysis techniques, content analysis method is used, the applications of Başakşehir Municipality in the scope of social municipality between 2015-2018 are analyzed with reference to Başakşehir Municipality's annual activity reports and related literature. It is thought that the study will help to ensure the sustainability of the social municipality practices that the municipalities carry out diligently. According to the findings of the research, Başahşehir Municipality supports local development by trying to increase the welfare level of the people living in the city, to establish social balance in the society, to ensure social peace and justice in the social municipality. The municipality provides in-kind and cash assistance to the disadvantaged sections of the society to provide social equality in its services.