Tanzimattan Cumhuriyet'e Kütahya'nın sosyo-ekonomik kurumu
From Tanzimat to the Republic of Kütahya socio-economic situation
- Tez No: 622815
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SARIKOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Temettuat, Salname, Çini, Sosyal hayat, Kütahya, Temettuate, Salname, Tile, Social life, Kütahya
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Batı Anadolu'nun tarihsel bakımdan en önemli kentlerinden Kütahya, İlkçağ tarihi uygarlıklarından Friglere ev sahipliği yapmıştır. Selçuklular zamanında Türk hakimiyetine giren Anadolu kenti Kütahya, bu dönemde Türk-İslam geleneklerine göre imar edilmiştir. Kentin her köşesinde Germiyanoğulları Beyliği'ne ait izler rastlamak mümkündür. Osmanlı Devleti'nin hakimiyetine girdikten sonra Şehzade Sancağı olarak, Osmanlının en güzide kentlerinden biri olmuştur. İdari olarak 1451 yılından 1833 yılına kadar Anadolu Beylerbeyliği'nin merkezi olan kent Osmanlı Sultanlarının yakından ilgilenmesine neden olmuştur. Tanzimat'ın ilanından sonra idari yapılanmadaki değişikliklerden sonra Hüdavendigar Vilayetine bağlı bir Anadolu kenti olarak varlığını devam ettirmiştir. Kentte Müslüman unsurlar kendileri dışında yaşayan gayri müslimlerle huzur ve hoşgörü içinde yaşamışlardır. Osmanlı sanatının en önemli örneklerinden biri olan çini Kütahya'da pek çok eserde kendini göstermiştir. Yine Osmanlı hububat ihtiyacının önemli bir kısmını da sağlayan kentte tarım faaliyeti fazlaca gelişmiştir.
Özet (Çeviri)
Kütahya, one of the most important historical cities of Western Anatolia, hosted the Phrygians from the ancient civilizations. The Anatolian city of Kütahya, which entered the Turkish domination at the time of the Seljuks , was reconstructed according to Turkish-Islamic traditions during this period. It is possible to find traces of the Germiyanoğulları Principality in every corner of the city. After becomingunder the domination of the Ottoman Empire, it became one of the most important cities of the Ottoman Empire. Administratively, the city, which was the center of the Anatolian Beylerbeyligi from 1451 to 1833, caused the Ottoman Sultans to pay close attention. After the changes in the administrative structure after the proclamation of the Tanzimat , it continued to exist as an Anatolian city of HüdavendigarProvince. Muslim elements in the city have lived in peace and tolerance with non-Muslims living outside themselves. Çini, which is one of the most important examples of Ottoman art, has shown itself in manyworks in Kütahya . Again in the city, which provides an important part of the need for Ottoman cereals, agricultural activity has been highly developed.