Akıllı bina teknolojilerinin kütüphane binalarına ve hizmetlerine yansıması: Türkiye'de üniversite kütüphaneleri üzerine bir araştırma
Reflecting of smart building technologies to library buildings and services: A research on university libraries in Turkey
- Tez No: 622842
- Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Kütüphaneler, Akıllı Kütüphane Binaları, Akıllı Kütüphane Hizmetleri, Akıllı Bina Teknolojileri, Smart Libraries, Smart Library Buildings, Smart Library Services, Smart Building Technologies
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Teknolojinin getirdiği yenilikler yaşamın hemen her alanında kullanılmaya uygundur ve büyük kolaylıklar getirmektedir. Bu yeniliklerin karşımıza çıktığı alanlardan biri de akıllı teknolojilerdir. Yaşam alanlarının başında gelen binalarda konforu artırmaya yönelik olarak uygulanmaya başlayan teknolojiler, kullanıcıyı odağına alan sistemlerden oluşmaktadır. Çalışma, akıllı bina teknolojilerinin kütüphane binası ve hizmetleri üzerindeki etkileri açıklamak ve ülkemiz üniversite kütüphanelerine yansımasını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Bu bağlamda ülkemiz üniversite kütüphane daire başkanları/yöneticilerine yönelik yapılan alan çalışmasıyla katılımcıların akıllı kütüphane hizmetleri ve teknolojilerine ait bilgi ve görüşleri değerlendirilmiştir. Anket yoluyla yapılan alan çalışması 89 üniversite kütüphane yöneticisine gönderilmiş ve bulguların değerlendirilmesinde SPSS programı kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre Türkiye'deki üniversite kütüphaneleri yöneticilerinin akıllı bina teknolojileri/hizmetleri konusunda bilgi sahibi oldukları ve bu teknolojilerin/hizmetlerin üniversite kütüphane hizmetlerine yansıdığı anlaşılmıştır. Araştırmanın sonunda değişime ayak uydurabilme adına teknoloji ve hizmetlerin yeni nesil kütüphane binalarına ve bilgi hizmetlerine yansıtılmasına yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Innovations which technology presented are suitable for use in all fields of life. We meet these innovations by way of smart technologies. The technologies that have started to be applied in order to increase comfort in the buildings that are at the beginning of the living areas consist of systems that focus on the user. The aim of this study is to explain the effects of smart building technologies on library building and services and to investigate the reflection of these to university libraries. In this context, the information and opinions of the participants about smart library services and Technologies were evaluated with the field study conducted for the heads of university library departments. The field study was conducted through a questionnaire and was sent to 89 university library administrators and SPSS program was used to evaluate the findings. According to the results obtained in the study, university libraries managers in Turkey are fairly educated about intelligent building technologies, they have information about these services, and these technology / services are reflected in the university library services. At the end of the study, suggestions were made to reflect technology and services to the next generation library buildings and information services in order to keep up with the changes.