Çift yönlü görev aktivitesinin akut ve kronik dönem inme hastalarında etkisi
The effect of dual task activity in acute and chronicstroke patients
  1. Tez No: 622857
  2. Yazar: DERYA TUBA BAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA TÜLAY KOCA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İnme, dual egzersiz, yaşam kalitesi, rehabilitasyon
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Akut ve kronik dönem inmeli hastalarda çift yönlü görev aktivitesinin fonksiyon ve yaşam kalitesi üzerine etkisini araştırmak. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 20 yaş üzeri akut /kronik dönemde kırk (n=40) inmeli hasta dahil edildi. Çalışma grubu ve kontrol grubu randomize olarak belirlendi. Grup 1 (n:20) hastalara konvansiyonel egzersiz tedavisi (statik, dinamik denge egzersizleri ve yürüme eğitimi) 4 hafta boyunca haftanın 5 günü 45 dakika verilirken grup 2'deki (n:20) hastalara konvansiyonel egzersiz ile eş zamanlı; sözel akıcılık ve matematik problemleri uygulandı. Hastaların demografik verileri kaydedildi ve rehabilitasyon programına başlamadan once ve en az 4 haftalık rehabilitasyon programını aldıktan sonra 6 dakika yürüme testi, fonksiyonel ambulasyon skala (FAS), Rivermood mobilite indeksi, mini mental test, inmeye özgü yaşam kalitesi ölçeği, Ulusal Sağlık İnme Enstitüsü Skalası (NIHSS) inme skalası ölçeği değerlendirildi. Bulgular: Çalışma grubundaki hastaların (grup2) tedavi sonrasında; üst, el, alt ekstremite Brunstromm evrelendirmesinde, stroke yaşam kalitesinde FAS, Rivermood mobilite indeksi, 6 dk yürüme mesafesi ve minimental testte istatistiksel olarak anlamlı iyileşme gözlemlenmiştir (p0.05). Kontrol grubunda ise tedavi sonrasında; üst, el, alt ekstremite Brunstromm evrelendirmesinde, stroke yaşam kalitesinde NIHSS, Rivermood mobilite indeksi, 6 dk yürüme mesafesi ve minimental testte istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlemlenmiştir (p0.05). Çalışma ve kontrol grubu tedavi protokolü öncesi ve sonrası tüm parametreler kendi arasında karşılaştırıldığında benzer sonuçlar elde edildi. Buna göre tedavi öncesi fonksiyonel ve yaşam kalitesini gösteren iii parametreler her iki grupta benzerdi. Tedavi programı sonrası da her iki grup sonuçları benzer bulundu. Sonuç: İkili görev egzersizi inmeli hastalarda fonksiyonel düzey, yaşam kalitesi ve mental duruma olumlu etkisi olup, konvansiyonel tedavilere üstünlüğü yoktur. Hem akut hem de kronik dönem inmeli hastalarda nörorehabilitasyonda tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To investigate the effect of dual task activity on function and quality of life in acute and chronic stroke patients Material and Methods: 20 years and older forty (n=40) stroke patients in acute / chronic period were included in the study. Group 1 (n:20) patients were given conventional exercise therapy (static, dynamic balance exercises and gait training) 45 minutes 5 days a week for 4 weeks. Group 2 (n: 20) patients were given conventional exercise and verbal fluency and mathematics problems were applied concurrently. The demographic data of thepatients were recorded and 6-minute walk test, functional ambulatory scale (FAS), Rivermood mobility index, mini-mental test, stroke-specific quality of life scale, National Institutes of Health Stroke Scale (NIHSS) was evaluated before and after at least 4 weeks of rehabilitation program.