İlkokula uygun 100 temel eser listesinin sınıf öğretmenleri görüşlerine göre belirlenmesi (Mersin ili örneği)
Selection of 100 basic literary works for primary school students based on the opinions of primary school teachers (Sample of Mersin province)
- Tez No: 622856
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDARHAN MUSA TAŞKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuk edebiyatı, okuma alışkanlığı, 100 Temel Eser, ilkokul, sınıf öğretmeni, Child literature, reading habits, 100 basıc lıterary works, primary school, primary school teacher
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Çocuklara okuma kültürü ve bilinci kazandırmak amacıyla, 2005 yılında“İlköğretim Okullarında Okutulacak 100 Temel Eser”listesi hazırlayan MEB okuma sorununa yönelik bir adım atmıştır. MEB yayınlamış olduğu genelgede, listenin 5, 6, 7 ve 8. sınıfları kapsadığına değinirken, daha alt sınıflara (1, 2, 3 ve 4.) yönelik listenin oluşturulmadığını belirtmiştir. Ancak ilkokullar için de bu tür bir okuma listesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu araştırma ile ilkokula uygun bir 100 temel eser listesinin, sınıf öğretmenlerinin görüşlerine göre belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında, Mersin iline bağlı Yenişehir, Tarsus, Erdemli ilçelerinde görev yapmakta olan 120 sınıf öğretmeni oluşturmuştur. Çalışma nitel araştırma yöntemiyle yürütülmüştür. Veri toplama sürecinde görüşme formundan yararlanılmıştır. Sınıf öğretmenlerinin öğrencileri için uygun olduğunu düşündükleri kitap türleri, sınıf kitaplık listelerinde yer alan çocuk kitapları, çocuklar için oluşturmak istedikleri eser listelerine ilişkin bulguların daha net görülebilmesi amacıyla veriler yüzde ve frekans değerleri şeklinde tablolaştırılmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin bir kısmı içerik analizi bir kısmı ise betimsel analiz ile incelenmiştir. Araştırma sonucunda sınıf öğretmenlerinin %60,9'unun MEB tarafından belirlenen 100 temel eser listesinin ilkokula uygun bulmadıkları, çocuk edebiyatı içinde yer alan kitap türlerinden en çok hikâye türünü seçtikleri ilkokul öğrencileri için en çok Nasrettin Hoca fıkraları kitabını önerdikleri, sınıf kitaplıklarında da en çok Nasreddin Hoca Fıkraları kitabına yer verdikleri saptanmıştır. Mevcut 100 Temel Eser listesinde olup da sınıf kitaplıklarında yer verilen kitaplar içinde de en çok Nasreddin Hoca Fıkraları kitabının olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda ilkokul öğrencilerinin okuması gereken kitapların belirlenerek öğretmenlere tavsiye edilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Ministry of National Education (MEB) that prepared the list of“100 Basic Lıterary Works to be read in Primary Schools”. In order to gain awareness and culture of reading in 2005, take a step according to readind problem. MEB stated that the list is targeted to students from the 5th to 8th grades and that they haven't made a list for earlier grades, namely the 1st, 2nd, 3rd and 4th grades. There is however a need for such a list for the students in those grades as well. The purpose of this research is to identify a list of 100 books based on the opinions of classroom teachers. The study group of the research consists of 120 classroom teachers who were working in Yenişehir, Tarsus and Erdemli districts of Mersin city in 2017-2018 academic year. The study was performed with qualitative research methods. Interview forms were used during the data collection step. Type of books that classrooms teachers thought are appropriate for their students and children books that were available in classroom bookcases were studied and the collected data was put into tables with percentages and ratios for a comprehensive analysis. Some of the data was analysed via content analysis whereas the rest was looked at from descriptive analysis perspective. As a result, we have found that 60.9% of the classroom teachers do not consider the list of 100 books published by MEB to be appropriate for earlier grades, of the type of books in the child literature they (105 of them) picked story most frequently, the most recommended book was Nasreddin Hoca Anectodes and this book, unsurprisingly was the most common book in classroom bookcases. This was also the most common book which was in MEB's list. As a result, a list of books are identified to be recommended to classroom teachers and for the students to be read.