Eskişehir kazası ilk nüfus sayımına göre Müslüman nüfus ve değerlendirilmesi
According to the first population census Muslim population and evaluation in the Eskişehir town
- Tez No: 622873
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT BİNGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Eskişehir, Mahalle, 1830, 1246, Nüfus, Nüfus Defteri, Eskişehir, Neighborhood, 1830, 1246, Population, Population Register
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 435
Özet
XIX. Yüzyılda Eskişehir Sultanönü Liva'sına bağlı bir kasabadır. Devlet, özellikle vergiye temel olacak Müslüman nüfusu tespit etmek ve Yeniçeri ocağının kaldırılması sonrası kurulan Asâkir-i Mansûre-i Muhammediye'ye asker temin etmek amacıyla yapılan nüfus sayımları yapmaya başlamıştı. Bu tezin konusunu, 1829'da İstanbul Tophane'deki ilk bölge nüfus sayımından sonra ülke genelinde gerçekleşen nüfus sayımlarından biri olan, 1830 tarihinde Eskişehir'de gerçekleşen sayım oluşturmaktadır. Bu sayım Eskişehir'in modern anlamdaki ilk nüfus sayımıdır. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Arşivleri bünyesindeki Osmanlı Arşivlerinde bulunan 1531 numaralı Eskişehir nüfus defteri, bu çalışmanın temelini oluşturmuştur. Bu çeviri çalışması hem tarih ve sosyal bilimler literatüre katkı sağlayacak, hem de Eskişehir'in dolayısıyla Anadolu'nun sosyal, kültürel ve ekonomik durumuna ışık tutabilecektir. Günümüzde 'e-devlet' uygulamasının sunduğu Alt-Üst Soy Bilgisi sorgulamasına doğrudan hizmet etmesi de ayrı bir boyut olarak göz önünde tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
In 19th century, Eskisehir was a town connected to Sultanönü Sanjak. The State, started to make censuses in order to determine the Muslim population, which would be the basis of taxation, and to provide troops to Asakir-i Mansur-i Muhammedia which was established after the abolition of the The Janissary Corps. The subject of this thesis covers the census of 1830 conducted in Eskişehir, which is one of the country-wide censuses taken place after the first district-based census of 1829 conducted in İstanbul, Tophane. This is the first modern census of Eskisehir. 1531 numbered Population Register found in Ottoman Archives in the Republic of Turkey State Archives site, formed the basis of this study. This translation study will contribute to the history and social sciences literature and will also shed light on the social, cultural and economic situation of Eskisehir and therefore of Anatolia. The fact that 'e-devlet' application directly serves the inquiry of Lower-Upper Genealogy, should be considered as a separate dimension.