Anadolu sahası Türk masallarında büyü, büyücülük ve kocakarı (cadı) ilişkisi
The relationship between the magic, withchraft and witch in Anatolia Turkish fairytales
- Tez No: 622874
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜNSAL YILMAZ YEŞİLDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Büyü, Büyücü, Masal, Kocakarı, Cadı, Magic, Sorcerer, Fairy Tale, Crone, Witch
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Masallar, bir toplumun geçmiĢ yaĢantısı ile güncel hayatı arasında bağ kuran sözlü kültürün bir ürünüdür. Ġnsanların belleklerinden aktarıma uğrarken yaĢam koĢullarına göre değiĢkenlik gösterme özelliğine sahip olsalar da belirli birikimlerden arındırılamamıĢlardır. Bu birikimlerin baĢında da inanç ve inanıĢlar gelmektedir. Eski Türk inanıĢlarının değiĢimleri sırasında bazı düĢünceler aydınlığa kavuĢarak geride bırakılmıĢtır. Ancak bazı düĢünceler ve inanıĢlar kamufle olup yeni kazanılan inanç merkezine uyum sağlamıĢtır. ġekil değiĢtirerek karĢımıza çıkan bu unsurlardan büyü ve büyücü, birden fazla kaynak ve araĢtırmalarda da yerini almıĢtır. Anadolu Sahası Türk Masalları da toplumun zihin haritasından gelen bir ürün olması bakımından büyü, büyücü ve kocakarı (cadı) kelimelerinin kazandığı anlamları dünden bugüne içinde barındırmaktadır. Bu kelimeler, sadece bugünkü varlıklarıyla ele alınamayacak kadar değiĢime uğrayan bir inanç yapısının neticeleridir. Anadolu Sahası Türk Masalları üzerine yapılan birçok çalıĢma bulunmaktadır. Bu çalıĢmalar bazen bir motifin tek baĢına taranmasıyla bazen de farklı unsurların incelenmesiyle gerçekleĢmiĢtir. Ancak büyü, büyücü ve kocakarı (cadı) etkileĢiminin eski Türk inanç sistemiyle bağlantısına değinen bir çalıĢmaya rastlanılamamıĢtır. ÇalıĢmamızda Anadolu Sahası Türk Masalları ile Türk toplumunun geçmiĢten bugüne sahip olduğu ve etkisini hala daha devam ettiren inanıĢlarından büyü, büyücü ve kocakarı (cadı) kavramlarıyla iliĢkisi ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Fairy tales are a product of an oral culture that connects the past life and curent life of society. They may be changed according to the living conditionsd while being transferred from people‟s memories. However, they cannot be purified from certain accumulations. Durring the changes of the old Turkish beliefs, some thoughts were illuminated and left behind. However some thoughts and beliefs were camouflaged and adapted to the newly acquired belief centre Magic and sorceres which come across ypu by changing shape, have taken pĢace in more than a source and research. From past to present, Anatolian fiels Türkiah tales also contain the meanings of magic, sorcerer and crone (witch) in terms of being a product coming from tha mind map of the society. These terms are the result of a belief ctructure that has changed so much that it cannt be studied only with its present existence. There are many studies on Anatolian field Türkish tales. Sometimes by examing different elements. However, there hasnt been found and study which addressing the connection between the magic, sorcerer and crone interaction with the old Türkish belief system. Ġn this study, the relationship between anatolian field Türkish tale and Türkish society has had from past to present and still continues, will be disscussed.