Sermaye yapısı kararlarında asimetrik bilginin etkisi: BIST Sınai Endeksi üzerine bir uygulama
The impact of asymmetric knowledge in capital structure decisions: An application on BIST Industrial Indeks
- Tez No: 622900
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLI AFŞAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Asimetrik Bilgi, Sermaye Yapısı, Borsa İstanbul, Dinamik Panel Veri, Asymmetric Information, Capital Structure, Istanbul Stock Exchange, Dynamic Panel Data
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Firmaların sermaye yapılarını, varlıklarını finanse etmek için kullandıkları kaynaklar toplamı oluşturmaktadır. Türkiye'de Borsa İstanbul Sınai Endeksinde yer alan firmaların sermaye yapısı kararlarını etkileyen faktörler ile birlikte, asimetrik bilginin sermaye yapısı kararları üzerindeki etkisini araştırmak bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Borsa İstanbul Sınai endeksinde yer alan 100 firmanın 2003-2017 dönemi yıllık verileri ile dinamik panel veri yöntemi kullanılarak asimetrik bilginin, sermaye yapısı kararları üzerindeki etkisi test edilmiştir. Borçlanma oranının bir dönem gecikmeli değerinin bağımlı değişken olarak alındığı iki farklı model denemesi yapılmış olup, modellerde kullanılan değişkenlerin birim kök, korelasyon ve yatay kesit bağımlılık testleri yapılmıştır. Teorik beklentiler ve literatür çalışması, asimetrik bilginin göstergesi olarak işlem hacmi ile firma duyuruları arasında bir ilişkinin varlığını işaret etmektedir. İşlem hacmi değişkeninin yüksek olması bilgi asimetrisinin bir göstergesidir. Ampirik bulgulara göre cari oran, varlık yapısı oranı, özsermaye karlılık oranı, finansman maliyeti, borç dışı vergi kalkanı, satış hacmi borçluluk oranını negatif ve anlamlı etkilerken; efektif vergi oranı, firma büyüklüğü, 5 günlük işlem hacmi ve 10 günlük işlem hacmi değişkenleri borçluluk oranını pozitif ve anlamlı olarak etkilemektedir. Uygulama sonucu elde edilen bulgular asimetrik bilginin varlığını destekler niteliktedir, teori ve literatür ile de uyumlu olup; hem finansman hiyerarşisi teorisi hem de dengeleme teorisi ile uyumlu olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The sum of the resources firms use to finance their assets constitutes the capital structures of firms. Along with the factors affecting the capital structure decisions of the firms included in the Istanbul Stock Exchange Industrial Index in Turkey, investigating the effect of asymmetric information on capital structure decisions is the purpose of this study. The effect of asymmetric information on capital structure decisions was tested by using dynamic panel data method with the annual data of 100 companies included in the Istanbul Stock Exchange Industrial Index for the period 2003-2017. Whilst two different model trials have been made in which one period lagged value of the capital structure was taken as an dependent variable; the unit root, correlation and cross-sectional dependence tests of the variables used in the models were performed. Theoretical expectations and literature review indicate that there is a relationship between transaction volume and company announcements as an indicator of asymmetric information. A high transaction volume variable is an indication that information is leaked from the inside. According to empirical findings, current ratio, asset structure ratio, equity profitability ratio, financing cost, non-debt tax shield, sales volume negatively and significantly affect the capital structure while effective tax rate, firm size, 5-day trading volume and 10-day trading volume variables have a positive and significant effect on the capital structure. The results obtained in the application have supported the existence of asymmetric information and are consistent with the theory literature. These results are consistent with both financial hierarchy theory and balancing theory.