Sığınmacı davranışlarının mekansal analizi: Mersin örneği
Spatial analysis of refugee behaviors: The case of Mersin
- Tez No: 622899
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Psikoloji, Sosyoloji, Geography, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Mekânsal Pratikler, Suriye, Sığınmacı, Mersin, Davranış, Spatial Practices, Syria, Refugee, Mersin, Behaviors
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beşeri ve İktisadi Coğrafya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
İnsan davranışların altında yatan duygu ve düşünceler; çevreye yönelik geliştirilen algılar sosyo-mekânsal pratiklerde rol oynar. Bu çalışmada göç eden kişilerin arayışları, ihtiyaç türleri, sosyal çevre etkisi, aitlik duygusu, yerleşme modelleri, kültürel yapı gibi unsurların kişilerin göç sonrası mekânsal etkileşimlerinde nasıl bir öneme sahip olduğu araştırılmıştır. Araştırmada Mersin ilinde kayıtlı bulunan 100 kişilik bir Suriyeli sığınmacı grubu ile çalışılmış; gruba anket uygulanmıştır. Elde edilen analizler sonucunda araştırmaya katılan sığınmacı hareketliliğinin temelde bir aile göçü olduğu, göçün aile kavramı ile birlikte değerlendirilmesi gerektiği, sığınmacıları göçe motive eden farklı arayış türlerinin olduğu, göç ile birlikte mekânsal aidiyet duygularında değişiklikler gözlendiği, araştırmaya katılan sığınmacıların toplulukçu bir kültürel yapı özellikleri sergiledikleri, tüm bu pratiklerin sığınmacıların kentteki yerleşme ve ekonomi modellerini etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Feelings and thoughts that underlie human behaviors and the perceptions are developed for the environment that play an important role in socio-spatial practices. In this study, the importance of factors such as the quests of the refugees', types of needs, social environment effect, sense of belonging, settlement models and cultural structure have been investigated in the spatial interactions of the people.The study was conducted with a group of 100 Syrian refugees registered in Mersin city. A questionnaire was applied to the group.As a result of the analyzes obtained, refugee mobility included in the research is basically a family migration, the migration should be evaluated together with the concept of family politics, there are different types of quests that motivate refugees to migrate, changes in spatial belonging feelings with migration are observed and exhibited characteristics of a collective cultural structure. it was seen that all these practices affected refugees' urban settlement and economic models.