Malik bin Nebi'de sömürgecilik olgusu
Colonization fact in Malik bin Nebi
- Tez No: 622991
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN BOZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Tarih, Religion, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Malik bin Nebi, Fransa, Cezayir, Sömürgecilik, Sömürülebilirlik Potansiyeli, Emperyalizm, Oryantalizm, Islahat Hareketleri, Medeniyet, İslam Dünyası, Malik bin Nebi, Fransa, Cezayir, Colonialism, Potential for Colonialism, Imperialism, Civilization, Culture, Orientalism, Islamic World
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmada Malik bin Nebi'nin sömürgecilik olgusu ele alınmıştır. Çalışmamız giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında Kuzey Afrika'nın genel yapısı ile Fransız işgalinin gerçekleştiği dönemde Cezayir'deki sosyal, siyasi, ekonomik, dini ve kültürel yapı ele alınmıştır. Daha sonra birinci bölümde Malik bin Nebi'nin hayatına değinilmiş ve fikirlerine genel bir çerçevede temas edilmiştir. İkinci bölümde ise sömürgeciliğin ne olduğuna, İslam dünyasındaki sömürgeciliğin etki ve sonuçlarına ve sömürgeciliğe dair farklı yaklaşımlara değinilmiştir. Akabinde ise Malik bin Nebi'nin sömürgecilik olgusu ve sömürgeciliğe ilişkin görüşleri tüm yönleri ile ele alınmıştır. Bu bölümde bilhassa Bin Nebi'nin“sömürülebilirlik potansiyeli”kavramı üzerinde durularak, İslam dünyasının sömürge haline gelmesinin sebepleri ortaya konulmuştur. Bunun yanında sömürgeciliğin İslam dünyasındaki yayılış sahaları, sömürünün metotları, sömürgeciliği destekleyen fikir akımları ve sömürgeciliğin Müslümanlar üzerinde yarattığı etkiler analiz edilmiştir. Çalışmada son olarak Malik bin Nebi'nin İslam dünyasının sömürgelikten kurtulması için sunduğu çözüm yolları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the colonialism pact of Malik bin Nebi is emphasized. My research consists in ıntroduction and two parts. In the introduction part, the general system of North Africa and the period when french invasion was occured the social, political, economical, religious and cultural structure in Algeria is emphasized. In the first part of research the life of Malik bin Nebi and his idea are referred. And ın the second part what is colonialism, the effect and result of colonialism on İslamic worl and different approaches of colonialism are discussed. Then the colonialism fact of Malik bin Nebi and about colonialism are emphasiced with all aspeets. In this part, especially, the concept“potential for colonialism”of Bin Nebi is considered and with this the reasons why Islamic world become colonial is revealed. Besides, the spread of colonialism an Islamic world, method of colonialism, the idea currents that support colonialism and the effects that colonialism affect on Muslims are analyzed. As a result, ın this research Malik bin Nebi's the solutions submitted for how to save on Islamic world from colonialism is emphasized.