Gebelerde benlik saygısı, depresyon ve beden imajı algısını etkileyen faktörlerin incelenmesi
Investigation of the factors affecting pregnant women's perceptions of self-esteem, depression and body image
- Tez No: 623029
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE YANIKKEREM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Benlik Saygısı, Beden İmajı, Depresyon, Pregnancy, Body Image, Depression, Self-Esteem
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Başlık: Gebelerde Benlik Saygısı, Depresyon ve Beden İmajı Algısını Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi Öğrencinin adı: Esra ÇEVİK Danışman: Doç. Dr. Emre YANIKKEREM Anabilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı 1.ÖZET Amaç: Bu araştırmanın amacı, gebelerde benlik saygısı, depresyon ve beden imajı algısını etkileyen faktörlerin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte planlanan bu araştırma Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları Polikliniğine başvuran araştırmaya katılmayı kabul eden 10.04.2016-10.10.2016 tarihleri arasında 362 gebe ile yürütülmüştür. Veriler“Kadınların tanıtıcı ve gebeliğe ilişkin özellikleri soru formu”,“Vücut Algısı Ölçeği”,“Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ)”ve“Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Kadınların %45,8'i 24-29 yaş arasında, %47,8'i ilköğretim mezunudur. Eğitim seviyesi düşük, çalışmayan ve eşiyle istemeden evlenen gebelerin benlik saygısının düşük olduğu ve depresif semptomları fazla yaşadığı belirlenmiştir. Eşi ile uyumsuz olduğunu belirten, geniş ailede yaşayan, gebelik haftası 33 ve üzerinde olan, gebelik sürecince fiziksel olarak aktif olmayan, düzenli uyumayan, sigara ve alkol kullanan gebelerde BDÖ puan ortalaması yüksektir. Gelir durumu düşük, gebelik döneminde alınan kilolara eşinin olumsuz tutum sergilediğini belirten ve bu durumdan olumsuz etkilendiğini belirten gebelerin benlik saygısı ve beden imajı algısının düşük olduğu; BDÖ ortalamasının yüksek olduğu belirlenmiştir. Gebelik Döneminde egzersiz yapmayan ve gebelik kilosunu çok şişman olarak algılayan gebelerde vücut algısı ölçeği puan ortalaması düşüktür. Sonuç: Gebelerin Rosenberg Benlik Saygısı puanı ile Vücut Algısı Ölçeği puanı arasında pozitif yönde zayıf anlamlı, Beck Depresyon Ölçeği puanı arasında ise negatif yönde, orta düzeyde ve anlamlı ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Title: Investigation of the Factors Affecting Pregnant Women's Perceptions of Self-Esteem, Depression and Body Image Student name: Esra ÇEVİK Thesis Advisor: Assoc. Prof. Emre YANIKKEREM Department: Gynecology and Obstetrics Nursing 2. SUMMARY Aim: The aim of this study is to investigate the factors affecting pregnant women's perceptions of self-esteem, depression and body image. Material and Method: This descriptive and cross-sectional study was conducted with 362 pregnant women who presented to Balikesir Atatürk State Hospital Obstetrics and Gynecology Outpatient Clinic between 10.04.2016-10.10.2016 and accepted to participate in the study. The study data were collected using the Questionnaire about the Socio-Demographic and Pregnancy-Related Characteristics of Women“, ”Body Image Scale (BIS)“, ”Beck Depression Inventory (BDI)“ and ”Rosenberg Self Esteem Scale (RSS)". Results: Of the participating women, 45,8% were in the 24-29 age group and 47,8% were primary school graduates. Of the participants, those whose education level was low, who were non-working and who got married unwillingly were determined to have low perception of self-esteem and to suffer depressive symptoms more. Of the participants, those who were incompatible with their husbands, whose gestational age was ≥33 weeks, who were not physically active during pregnancy, who did not sleep regularly, and who smoked and used alcohol had higher mean scores for BDI. Those whose income level was low, and whose husbands displayed negative attitudes towards their gaining weight during pregnancy, which adversely affected them had low perceptions of self-esteem and body image and had higher mean scores for BDI. Those who had unintended pregnancies and who perceived themselves as very fat before pregnancy had higher mean scores for BDI and lower mean scores for the BIS. Conclusion: There was a positive significant correlation between the participants' mean scores for the RSS and BIS and a negative, moderate, and significant relationship between their mean scores for the RSS and BDI.